+ Meer informatie

CDA-voorzitter wil verplichte scholing

„Bij weigering korten op uitkering"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - CDA-voorzitter Van Velzen is van oordeel dat langdurig werkloze jongeren verplicht moeten worden een baan te aanvaarden of een vakopleiding te volgen. Bij weigering volgt onherroepelijk een korting op hun uitkering.

Van Velzen sprak gisteren in een interview met het dagblad Trouw de verwachting uit dat zijn partij deze dwangmaatregel zal opnemen iri het nieuwe verkiezingsprogramma. „Uiteraard is dit een kwestie van de partij", was de enige reactie van de woordvoerder van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.
Volgens de CDA-voorzitter is het jeugdwerkgarantieplan van minister De Koning (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onvoldoende uit de verf gekomen. Daarom moeten werklozen tot 35 jaar volgens hem harder worden aangepakt. De CDA-voorzitter kwam tot deze uitspraken naar aanleiding van de berichten dat Amsterdam geen raad weet met een groep werkloze Marokkaanse jongeren die de binnenstad terroriseren. „Die jongeren willen in Nederland blijven. Dat recht hebben ze. Maar dan moeten ze de daaraan verbonden plichten aanvaarden. Dan dienen ze taalonderwijs en een vakopleiding te volgen".

Tijdelijke baan

Minister De Koning heeft voor jongeren beneden de 21 jaar die langer dan een halfjaar werkloos zijn, een jeugdwerkgarantieplan (JWG) in de maak. Het plan wordt op 1 juli ingevoerd. Jongeren worden in de toekomst verplicht een tijdelijke baan bij hun gemeente te accepteren. De gemeente mag ook banen werven bij het bedrijfsleven. Bij weigering wordt hun uitkering gekort. Het voorlopige JWG in de aanloopfase van het definitieve plan kent geen verplichting om een aangeboden baan te accepteren. In de Tweede Kamer is door kamerlid F. Moor (PvdA) bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken een kansloze motie ingediend om af te zien van het definitieve JWG. Gemeenten hebben onvoldoende banen aan te bieden en bovendien heeft de jongere geen garantie dat er een blijvende baan zal worden aangeboden.
Voor oudere langdurig werklozen zijn heroriënteringsgesprekken op gang gebracht, die kunnen leiden tot om-, her- en bijscholing. Wie dat weigert kan evenals de werkloze die passende arbeid weigert, een strafkorting op de uit! ring opgelegd worden.

 „Gat in de lucht"

De CDA-jongeren hebben gisteren kritisch gereageerd op de uitlatingen van Van Velzen. „Met het pleidooi van CDA-partijvoorzitter Van Velzen voor een arbeidsplicht en banengaranties voor langdurig werklozen slaat hij een gat in de lucht. Van Velzen suggereert met zijn arbeidsplicht dat de oorzaak van de werkloosheid bij jongeren ligt. Deze suggestie is gewoon niet waar", aldus CDJA-voorzitter A. Koppejan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.