+ Meer informatie

Referendum voor de Kaapverdische eilanden

GENERAAL DE SPIISOLA'

2 minuten leestijd

LISSABON — De Portugese president, genoraal Antonio de Spinola, heeft woensdag in Lissabon een referendum aangekondigd voor de bewoners van de Kaapverdische eilanden, opdat deze zelf over hun toekomst kunnen beslissen. De Spinola sprak bij de beëdiging van de nieuwe gouverneur van de eilandengroep, kapitein Henrique da Silva Horta.

De Portugese president sprak zich opnieuw uit tegen de voortdurende agitatie onder de publieke opninie in zi.in land. „Wij kunnen niet langer in een klimaat van permanente ideologische agressie leven, en in een toestand die lijkt op de voorbereiding van een verkiezingscampagne", aldus De Spinola.

DICTATUUR

De politie in Lissabon is woensdag voor het eerst sinds de staatsgreep, van 25 april energiek opgetreden tegen politieke demonstranten, die op het centrale Rossioe-iplien wilden betogen tegen het verschijningsverbod van het linkse blad „Luta Popular" van de proletariaatspartij. Deze partij heeft hevige kritiek gehad op de strijdkrachten en twijfel uitgesproken over de ernst waarmee zij de Portugese overzeese gebiedsdelen onafhankelijikheid willen verlenen.

De regering had in de middaguren over de radio verzocht liiet naar het Eossio-plein te gaan en gaf een communiqué uit waarin ' gewaarschuwd werd met strenge straffen op „verdere verstoring van de democratisering." De politie zette daarop het plein af, gesteund door militairen met tanks. De politie nam vlaggen met hamer en sikkel in beslag en arresteerde enkele .jongeren.

LIBIË

Libië heeft belangrijke steun in velerlei vorm toegezegd aan het nationale bevrijdinigsfront van Angola (FNLA). Dat is in Kinsjasa meegedeeld door ,de voorzitter -van het front, Holden Roberto, die op uitnodiging van president Gaddafi een bezoek van vijf dagen aan Libië heeft «tebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.