+ Meer informatie

Poolse leiders geven interne spanning toe

Ernstige machtsstrijd binnen partijtop

2 minuten leestijd

WARSCHAU — Hooggeplaatste communistische leiders hebben zich onder druk van fundamentele kritiek op de communistische partij laten verleiden tot het maken van tegenstrijdige opmerkingen over de vraag of er binnen de partijtop sprake is van een machtsstrijd, zo is vrijdag uit verschillende berichten van de Poolse media gebleken.

Leden van het poltiebureau, het tien man sterke, hoogste partijorgaan, hielden donderdag door het gehele land voor mijnwerkers en fabrieksarbeiders redevoeringen, waarin de kennelijke verwarring en controverse binnen het bureau duidelijk naar voren kwamen.

Een woordvoerder voor de onafhankelijke vakorganisatie Solidariteit noemde het kennelijke geschil ,,veel gevaarlijker voor Polen dan Solidariteit".

Het blad van de communistische partij Tiybuna-Ludu suggereerde ondertussen dat er voor dit jaar voor het eerst geen l-meiviering zal plaatsvinden. Sommige waarnemers concludeerden daaruit dat het niet doorgaan van de viering een poging zou zijn om openlijke kritiek van partijleden tijdens massale bijeekomsten te vermijden.

Tiybuna Ludu schreef dat partijleden voorstellen hadden gedaan om op 1 mei vrijwillig te werken voor de ontwikkeling van de landbouw, de produktie op de binnenlandse markt en de bouw van flatwoningen.

De eerste mei 1981 „wordt gevierd zonder kostbare uitspattingen. Alles wat wij ons op dit moment kunnen veroorloven is eerlijk, efficiënt werk", aldus de krant.

Politiebureaulid Stefan Olszovski, wiens ontslagaanvraag afeglopen zondag tijdens een zitting van het centrale comité werd afgewezen, erkende in Myslowice dat er tijdens de ontmoeting pogingen waren ondernomen ,,om binnen de leiding een scheuring teweeg te brengen" en partij afdelingen tegen de partijtop op te zetten.

Niet ver van Myslowice, in Wieczorek, verklaarde politiebureaulid Andrzej Zabinski dat „in een uiterst moeilijke economische situatie een ware machtsstrijd wordt gevoerd". in een fabriek voor radio-onderdelen in Warschau, waar hij hij erop wees dat het een „onvergetelijke vergissing zou zijn" als de partij niet die krachten binnen Solidariteit „die proberen een politieke koers in te slaan", zou elimineren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.