+ Meer informatie

Zuidafrikaanse Raad van kerken tegen wet binnenlandse veiligheid

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG Het uitvoerend comité van de Engelstalige Zuidafrikaanse Raad van kerken heeft een „diep gevoel van ontsteltenis" uitgesproken betreffende de ontwerp-wet inzake de binnenlandse veiligheid die bij het parlement in Pretoria in behandeling is.o

De wet geeft de staat verregaande bevoegdheden mensen zonder proces in ,.preventieve hechtenis" te houden en actief op te treden tegen organisaties waarvan gemeend wordt, dat ze ondermijnende activiteiten bedrijven. Het comité sluit zich aan bij hen die „met kracht hebben gewezen op de laakbare kenmerken van deze wetgeving".

Nog meer verontrust is het dagelijks bestuur van de raad dat deze wet „in toenemende mate verwrongen waarden onder de bestuurders van ons land" onthult. Terwijl zij er plechtig aanspraak op maken christen te zijn, aldus hel bestuurscomité, „doen zij pogingen de vrede en veiligheid van Zuid-Afrika niet te baseren op christelijke waarden, ,,maar op structureel geweld neergelegd in een hardvochtige en onderdrukkende wetgeving".

VVerkelijke vrede en veiligheid in Zuid-Afrika, aldus de woordvoerders van de raad, kunnen alleen gegrondvest worden op het toepassen van gerechtigheid. ,,ln de Zuidafrikaanse samenhang betekent dat een gelijkmatiger spreide binnenlandse veiligheid, die bij het ding van welvaart, de erkenning van de menselijke waardigheid en het toekennen van de grondrechten vin de mens zoals het recht op eigen bezit, het vrije aanbod van de eigen werkkracht en de vrijheid van beweging".

Aldus de verklaring van het uitvoerend comité der Raad van kerken. Bij deze raad zijn overwegend Engelstalige blanke en een aantal niet-blanke kerken aangesloten. Hij is niet representatief voor de kerken van Zuid-Afrika ook al omdat de grote Afrikaner kerken zich ervan distantiëren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.