+ Meer informatie

Ziekenhuis moet betalen voor faiislukte sterilisatie

1 minuut leestijd

j NIJMEGEN - Het academische St. Radboudziekenhuis in Nijmegen rnoet 31.000 gulden betalen aan een vrouw die in 1984 een baby kreeg nadat zij door het ziekenhuis in 1979 was gesteriliseerd. Dat heeft de rechtbank in Arnhem beslist.

Eerder betaalde het ziekenhuis voor de vrouw al de inrichting van een babykamer en de aanschaf van babyspullen. De zaak, die al in december vorig jaar gediend heeft, is deze week door het Proefprocessenfonds van het Clara Wichmanninstituut in de openbaarheid gebracht.

De vrouw wilde destijds gesteriliseerd worden omdat zij haar gezin met twee kinderen voltooid achtte. In november 1983 echter ontdekte zij dat ze op 43-jarige leeftijd zwanger was. Later bleek dat de sterilisatie niet goed was uitgevoerd. De rechtbank merkte de mislukte sterilisatie aan als een wanprestatie. Het Radboudziekenhuis gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

Volgens de raadsman van het Radboudziekenhuis „had de vrouw maar abortus moeten laten plegen als ze het kind niet wilde". Met die uitspraak is het ziekenhuis zeer ongelukkig. „We distantiëren ons daar ook van", zegt de ziekenhuis-woordvoerder. De raadsman van de vrouw noemde de uitspraak van de ziekenhuis-advocaat „buitengewoon grof en onkies".

Het Clara Wichmanninstituut reageerde verheugd op de uitspraak van de rechtbank. „In onze samenleving is, het moederschap ook een risicofactor voor de economische zelfstandigheid van vrouwen", aldus het instituut.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.