+ Meer informatie

CIA-chef zwijgt over verdwenen video's

Commissie onderzoekt verhoormethoden

3 minuten leestijd

NEW YORK - Een zwijgzame CIA-chef Michael Hayden is gisteren achter gesloten deuren voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat verschenen. Hij moest daar opheldering verschaffen over de vernietiging -in 2005- van honderden videobanden waarop in 2002 onder meer de ondervraging van twee prominente medewerkers van al-Qaida is vastgelegd.

Volgens ex-CIA-agent John Kiriakou werden beide verdachten daarbij onderworpen aan "waterboarding", waarbij gevangenen bijna worden verdronken. Bij een van hen, Abu Zubaida, zou deze methode "binnen een minuut" hebben gewerkt, zei Kiriakou tegenover The Washington Post en verschillende tv-stations. Kiriakou was betrokken bij de ondervraging van Zubaida, maar heeft naar eigen zeggen niet meegedaan aan waterboarding bij deze gevangene.

Aanvankelijk weigerde Zubaida elke informatie, maar na waterboarding "gaf hij ons alle gewenste inlichtingen", aldus Kiriakou. Hij meent dat deze informatie "waarschijnlijk verschillende aanslagen heeft voorkomen en tal van levens heeft gered." Overigens heeft Kiriakou inmiddels zijn bedenkingen over waterboarding, een methode die hij nu beschouwt als marteling.

Volgens Kiriakou is het toepassen van waterboarding op de desbetreffende gevangenen goedgekeurd "op het allerhoogste niveau." Hij noemt daarbij president Bush, de nationale veiligheidsraad en het ministerie van Justitie. Hij zegt echter niet hoe hij aan deze informatie komt. Het was al geruime tijd bekend dat de desbetreffende video-opnamen bestonden.

Verschillende rechters hebben de CIA in de afgelopen jaren opgedragen deze banden te bewaren, omdat aanklachten tegen gevangenen op de basis Guantanamo in Cuba deels waren gebaseerd op informatie verkregen uit de verhoren die op de banden waren vastgelegd.

Desondanks besloot de CIA in 2005 de opnamen te vernietigen. "Om geheim agenten van de CIA te beschermen", zegt Michael Hayden. Sommige parlementariërs vrezen echter dat de banden zijn vernietigd om het bewijs dat Amerika martelt te vernietigen. "De CIA beweert dat het parlement indertijd over de vernietiging van de banden is ingelicht, maar dat klopt niet", aldus de Republikeinse afgevaardigde Pete Hoekstra, lid van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die Hayden vandaag ondervroeg.

Heeft de CIA het parlement en de onafhankelijke septembercommissie misleid? "Wij zullen alles in het werk stellen om daarachter te komen", aldus Jay Rockefeller, voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, die het getuigenis van CIA-chef Hayden gisteren "niet compleet" noemde.

Justitie is intussen een eigen onderzoek begonnen in deze affaire. Daarbij is minister van Justitie Michael Mukasey bereid om "eventueel" ook de rol van het Witte Huis en van zijn eigen ministerie onder de loep te nemen.

De vraag is of president Bush in 2005 heeft geweten van de vernietiging van de video-opnamen. "CIA-chef Hayden was, als ik het mij goed herinner, vorige week de eerste die mij officieel heeft ingelicht over de verdwenen bandopnamen", aldus Bush gisteren tegenover ABC-News.


Verhoormethode

CIA-chef zwijgt over vernietigde video-opnames.

CIA legde "waterboarding" vast op video.

President Bush mogelijk op de hoogte van verhoormethode.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.