+ Meer informatie

AMBTSDRAGERSCONFERENTIE 2007

2 minuten leestijd

Opziener, herder of coördinator?

Plaats en taak van de ouderling aan het begin van de 21e eeuw

Dat is het thema van de ambtsdragersconferentie op 14 april a.s. te Nijkerk en het onderwerp dat prof.dr. A. Baars voor ons zal inleiden.

Er is in onze tijd binnen de kerken veel in beweging. Ook de positie en taak van de ouderling lijken te veranderen. Het is toch nog niet zo heel lang geleden dat de ouderling als primaire taak had: het huisbezoek; hij was vooral de man die regelmatig bij de gezinnen in zijn wijk op huisbezoek kwam. Dat beeld is echter aan het verschuiven: in sommige gemeenten zijn de ouderlingen druk met gemeenteopbouw, en/of voeren zij gesprekken met de gereformeerden (vrijg.) in de omgeving; soms is de ouderling veel meer een coördinator geworden van allerlei activiteiten binnen een wijk of binnen een gemeente. In die gevallen bezoekt hij vaak alleen nog gezinnen waar speciale problemen zijn. Hoe moeten we die ontwikkeling beoordelen? Moeten we als ambtsdragers voor of tegen deze trend zijn, of is er een tussenweg? Voor een antwoord op die vraag schetst prof. Baars eerst de contouren van het ambt van ouderling, zoals dat met name in de reformatorische theologie is ontwikkeld. Van daaruit wil hij vooral aandacht vragen voor de pastorale kanten van het ambt van ouderling. Tenslotte wil hij aangeven op welke wijze de pastorale zorg van de ouderling gestalte kan/moet krijgen temidden van alle veranderingen die zich in onze tijd aftekenen.

Het Comité

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.