+ Meer informatie

Lindebloesemthee en ingevroren kruiden

3 minuten leestijd

Er zijn heel wat grapjes getekend en beschreven waarin duizendpoten of miljoenpoten schoenen moesten passen of poetsen. Hoewel ze wel veel poten hebben, zijn het er lang geen duizend. Hun lichaam bestaat uit segmenten. Bij de duizendpoot zit aan ieder segment één paar, bij de miljoenpoot twee paar poten. Beide dieren houden noch van droogte, noch van zon. Overdag houden ze zich schuil, 's avonds worden ze actief. De duizendpoot eet kleine andere dieren die hijvastpakt met zijnvoorpoten. In die voorpoten zitten gifkliertjes, het gif wordt in de prooi gespoten. Voor mensen is er niets aan de hand.

Bloesemthee
Staat er een lindeboom bij u in de buurt? Dan boft u, want van de bloemen kunt u heerlijke lindebloesemthee zetten. Droog de bloemetjes buiten op een lichte, koele plek, niet in de zon. In de felle zon gaat veel van de geur verloren. De bloemen zijn droog als ze knisperen. U kunt de droge bloemetjes in een goed afgesloten pot bewaren. Probeer zelf eens uit welke sterkte u het lekkerste vindt. Heel geurig en smakelijk. Natuurlijk plukt u geen bloemen van bomen die vlakbij drukke wegen staan.

Miniroosjes
Verschillende kamperplanten zijn in de tuin te gebruiken, maar het omgekeerde komt ook voor. Miniroosjes zijn tuinplanten die het binnen ook redelijk doen. Na de bloei kunt u ze het beste buiten planten op een zonnige plek. U knipt de bloemen af en door de grond in het plantgat wordt wat compost gemengd. In het begin kan het nodig zijn om water te geven. U moet niet gek opkijken als die miniroosjes "opeens" groter worden, soms wel 70-80 cm hoog. Vaak krijgen de oorspronkelijke hogere soorten een speciale behandeling waardoor ze laag blijven, vandaar. Nog een

Rozen en afrikaantjes
Wanneer rozen langere tijd op een en dezelfde plaats staan, kan de bloei minder worden. Soms zijn de struiken zo oud dat ze versleten zijn (15 jaar en ouder, hoewel er erg oude struiken voorkomen) maar meestal heeft dat te maken met de grond. In de grond leven aaltjes, piepkleine wormpjes. Die aaltjes zijn er de oorzaak van dat groei en bloei afnemen. Net als bij de aardappel noemt men het "moeheid", in dit geval roze-moeheid. U kunt het probleem oplossen door de grond onder de rozen totaal te beplanten met afrikaantjes. Kies voor lage soorten, anders is het geen gezicht. bijkomende aardigheid is dat miniroosjes, voor de tuin gekocht, meestal duurder zijn dan roosjes als kamerplant. En als u een beetje geluk heeft zitten er ook nog twee in één pot!

Grind in de tuin
Grind in de tuin komt weer wat in de mode. Vroeger had je overigens weinig anders. Voordat u voor grind kiest, moet u aan een paar dingen denken. -Grind moet regelmatig aangevuld worden omdat het wegzakt in de bodem. -De kiezels springen alle kanten op (autoen fietsbanden) en voor kleine kinderen zijn die kiezels leuk speelgoed. U moet dan ook niet gek opkijken als uw maaimachine een gek geluid maakt. -Wanneer u op het grind uitgekeken bent, haalt u het weg. Het vreemde is dat u dan zult merken dat het weggezakte grind als het ware weer omhoog kruipt. Volgens "kenners" raakt u het dan ook niet meer kwijt. Een goed alternatief zouden gewassen tegels van "gewoon" grind kunnen zijn. Toch het overwegen waard en u hoeft niet te harken!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.