+ Meer informatie

Veiligheid op Hoog Catharijne verbeterd!

Werkgroep presenteert resultaten onderzoek

2 minuten leestijd

UTRECHT - De helft van de winkeliers en een kwart van de bezoekers van Hoog Catharijne in Utrecht vindt dat de veiligheid in dit winkelcentrum is toegenomen. De inzet van twaalf toezichthouders, naast de normale politiesurveillance, blijkt een succes. Daarentegen is de geregistreerde criminaliteit in het gebied met 18 procent gestegen. Waarschijnlijk komt dit door de grotere bereidheid van het publiek om misdrijven bij de politie aan te geven.

Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de werkgroep Hoog Catharijne, dat gisteren werd gepresenteerd. De werkgroep, waarin politie, gemeente en de beheerder met elkaar samenwerkten, experimenteerde gedurende een jaar met maatregelen om de'veel voorkomende criminaliteit in Hoog Catharijne terug te dringen. Zo werd een deel van het winkelcentrum afgesloten tussen 23.00 en 6.00 uur. Ook werden maatregelen tegen vandalisme, vervuiling, winkel- en fietsendiefstal genomen.

'Eng'

Het project met de toezichthouders moet volgens de onderzoekers zonder meer voortgezet worden. Omdat de toezichthouders een onderdeel zijn van de politie en meer bevoegdheden hebben dan bij voorbeeld stadswachten kunnen zij ook daadwerkelijk ingrijpen bij misdrijven. Een nadeel is dat zij buiten Hoog Catharijne hun bevoegdheid verliezen. Het publiek heeft van geüniformeerd personeel bepaalde verwachtingen, waaraan de toezichthouders dan niet kunnen voldoen.

De situatie op Hoog Catharijne wordt overdag als positief ervaren en in de avond, met name door de aanwezigheid van druggebruikers, als overwegend negatief. Wel heeft de gedeeltelijke afsluiting van het winkelcentrum er toe geleid dat de overlast in het Gildenkwartier nagenoeg verdwenen is. De onderzoekers pleiten voor afsluiting van nog meer delen om de controle te verscherpen. Een nadeel daarvan is volgens hen dat er voor het publiek een 'enge' situatie ontstaat, omdat er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn. De werkgroep wil daarom tevens dat de toegangsroutes buiten Hoog Catharijne naar het station verbeterd worden. De belangstelling van de winkeliers voor het project viel volgens het rap'port tegen. Slechts een derde deel deed mee aan de actie om het aantal winkeldiefstallen te verminderen. De onderzoekers hadden dit enigszins verwacht, omdat dit probleem zich ook bij andere projecten voordoet. De chaotische toestand rond het winkelcentrum vanwege het grote aantal fout geparkeerde fietsen is yerbeterd. De onderzoekers pleiten voor een verdere uitbreiding yan het aantal fietsklemmen. Kritisch

De maatregelen tegen vandalisme en vervuiling hebben niet veel opgeleverd. Er werden alleen extra afvalbakken geplaatst en er vond één grote schoonmaakactie plaats. De onderzoekers constateren overigens dat de meeste vandalisme- en vervuilingsproblemen zich voordoen buiten Hoog Catharijne. Zij stellen voor het werkgebied van de particuliere schoonmaakdiensten uit te breiden. Ook willen zij dat de omgeving bij de ingangen van het winkelcentrum kritisch onderzocht wordt.

Het Utrechtse college van B en W heeft de aanbevelingen van de werkgroep overgenomen. De commissie algemeen bestuurlijke zaken spreekt zich er op 24 april over uit. Daarna bepaalt de gemeenteraad of het project moet worden voortgezet. Tot zolang blijven de toezichthouders in ieder geval in functie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.