+ Meer informatie

Baker wijst voorstel Mitterrand resoluut af

'Koeweit' niet gekoppeld aan M-Oostenconferentie

4 minuten leestijd

BAGDAD/WASHINGTON (AFP/AP/RTR/DPA) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaleen, James Baker, heeft gisteren een voorstel van Frankrijk om aan de terugtrekking van Irak uit Koeweit een vredesconferentie over het Midden-Oosten te verbinden ronduit afgewezen.

De Franse president, François Mitterrand, stelt voor Irak aan te moedigen zich uit Koeweit terug te trekken door daar een vredesconferentie tegenover te stellen over het MiddenOosten en met name de Palestijns-Israëlische kwestie. Het Franse voorstel wordt gesteund door Duitsland en Italië.

„We kunnen daar onmogelijk mee akkoord gaan", zei Baker. Baker gaf ook toe dat niet alle 28 landen die deel uitmaken van het internationale bondgenootschap in Saoedi-Arabië bereid zijn om met de Amerikaanse troepen tegen Irak te vechten. Hij zei echter dat de overgrote meerderheid niet alleen bereid is om te vechten, maar dat zelfs graag wil.

Baker zal zijn Iraakse collega Tareq Aziz woensdag in Genève een brief van president George Bush aan de Iraakse president, Saddam Hoessein, overhandigen, zo zei hij. „Er is echt niets om over te onderhandelen, er zijn alleen een paar dingen om over spreken", aldus Baker, die vandaag in Londen besprekingen voert met de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, met de ministers van buitenlandse zaken van Spanje, Italië en Luxemburg en met secretaris-generaal Manfred Wörner van de NAVO.

Morgen heeft hij in Frankrijk een ontmoeting met Mitterrand en minister van buitenlandse zaken Roland Dumas en in Duitsland met bondskanselier Helmut Kohl en minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher. Vanuit Genève zal Baker doorreizen naar Turkije en van daar uit naar Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Syrië.

Standpunten

De Amerikaanse president, George Bush, en de Iraakse leider, Saddam Hoessein, hebben intussen de afgelopen dagen benut om elkaar nog eens duidelijk te maken dat zij inzake de Golfcrisis niet van de eerder ingenomen standpunten afwijken.

Bush zei zaterdag in een radiotoespraak tot de Amerikaanse natie dat de VS in Genève geen geheime diplomatieke besprekingen zullen voeren met Irak. „De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zal in het gesprek met zijn Iraakse collega, Tareq Aziz, opnieuw benadrukken dat de VS willen dat de Iraakse troepen uit Koeweit vertrekken en dat zij anders „de verschrikkelijke gevolgen moeten aanvaarden".

De Amerikaanse president verklaarde dat 15 januari weliswaar de limiet was voor Saddam Hoessein om zijn leger terug te trekken uit Koeweit, maar niet „voor onze eigen troepen". Als het ultimatum afloopt, zal hij niet noodzakelijkerwijs onmiddellijk het bevel tot de aanval geven.

Saddam Hoessein liet op zijn beurt gisteren tijdens een radio- en televisietoespraak weten er niet over te denken Koeweit op te geven. Gekleed in gevechtstenue en met een groene baret op het hoofd benadrukte Hoessein dat de verovering van Koeweit „definitief" is.

Hoessein zei dat de problemen in het Midden-Oosten met elkaar samenhangen. Pogingen om de kwesties van elkaar te scheiden „veroorzaken verwarring en zaaien tweedracht", aldus Hoessein, die zijn troepen opriep te vechten „voor het heil van Palestina". De Iraakse leider zei dat Irak vecht „tegen de Amerikaanse regering, haar zionistische handlanger Israël en tegen alle slechte mensen die zich bij hen hebben aangesloten".

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, hoopt ondanks de felle rede van Saddam op een vreedzame regeling „op het laatste moment". „Wij zijn gewend aan de redes van Saddam maar de hele situatie is zo ongelooflijk, dat wij met alles rekening moeten houden, ook met een vreedzame regeling".

Atoomwapens

In de Amerikaanse media circuleren vandaag tegenstrijdige rapporten over het eventuele gebruik van nucleaire wapens, mocht het tot een gewapend treffen in de Golf komen. Volgens het dagblad Washington Post hebben de Amerikaanse militaire leiders besloten af te zien van het gebruik van nucleaire en chemische wapens in geval van oorlog. Het weekblad Newsweek meldt echter dat het Pentagon opdracht heeft gegeven te onderzoeken in hoeverre het gebruik van atoomwapens de duur van een eventuele oorlog kan bekorten en het aantal slachtoffers kan beperken.

De achttien Duitse en zes Italiaanse gevechtsvliegtuigen die gisteren van hun thuisbases naar Turkije vertrokken, zijn daar later op de dag geland. De gevechtsvliegtuigen zullen deel uitmaken van een NAVO-eenheid die dat land moet beschermen in geval het door Irak wordt aangevallen.

Zie ook pag. 9: "Met Saddam Hoessein aan de macht slapen zijn buren geen nacht rustig"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.