+ Meer informatie

Acties tegen vuilverbranding Buggenum

1 minuut leestijd

ROERMOND (ANP) - Het platform "Brandend Hart van MiddenLimburg" heeft gisteren in Roermond acties aangekondigd tegen de oprichting van een grootschalige vuilverbrandingsinstallatie in Buggenum (gemeente Haelen). Bij het platform zijn tien milieugroepen aangesloten.

Onlangs verscheen een notitie van Gedeputeerde Staten waarin het plan geopperd wordt in Buggenum jaarlijks 600.000 ton vuil te verbranden. De Milieufederatie Limburg die de actiegroepen steunt, heeft bij de gedeputeerden al tal van bezwaren geopperd tegen het verbranden van afval.

Stafmedewerker drs. H. Bemelmans van de federatie zei dat schone verbranding bij de huidige techniek onmogelijk is. Verbranden is het laatste waaraan moet worden gedacht, zeker omdat er goede alternatieven zijn. Zo zou het provinciaal bestuur zich krachtig moeten inzetten voor preventie en hergebruik.

.Proefprojecten wijzen uit dat 60 procent van het vuil voor hergebruik in aanmerking komt en 25 procent van het afval kan worden gereduceerd door preventie.

Voorzitter G. Brouns van de Stichting tot Behoud van het Leefmilieu in Buggenum noemde een grootschalige vuilverbrandingsinstallatie in die plaats maatschappelijk onaanvaardbaar en onverantwoord. Het milieu in Buggenum wordt al jaren verpest door de met kolen gestookte Maascentrale. „Een van de zes grootste verzuurders van Nederland".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.