+ Meer informatie

Nederlandse artsen definitief weg uit Siloam-hospitaal

Staf door zwarten bedreigd en beschuldigd van racisme

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG/HILVERSUM (ANP) - Twaalf Nederlandse artsen en paramedici stoppen met hun werk in het Siloam-hospitaal in het Zuidafrikaanse thuisland Venda. De artsen worden door het zwarte personeel van het ziekenhuis beschuldigd van racisme en worden bedreigd. Daardoor is volgens de Nederlanders een onwerkbare situatie ontstaan.

Siloam was tot 1975 een zendingshospitaal van de Zuidafrikaanse Gereformeerde Kerken, die samen met de Christelijke Gereformeerde Kerken zending bedrijven in Venda. Nu is het een staatsziekenhuis. Ongeveer 200.000 mensen in het 'onafhankelijke' thuisland kunnen door het vertrek van de Nederlanders geen beroep meer doen op een arts.

Beschuldigd

De Nederlanders, van wie de meesten tot de Christelijke Gereformeerde Kerken behoren, worden door de vakbond van het zwarte ziekenhuispersoneel beschuldigd van racisme. Verder zouden de artsen, die opgeleid zijn aan Nederlandse universiteiten, verkeerde medicijnen verstrekken.

De beschuldigingen kunnen niet hard worden gemaakt, aldus ds. J. H. Carlier van de christelijke gereformeerde zending. De oorzaak van de beschuldigingen is „een complex van factoren". De verhouding tussen de blanke top en de 800 zwarte werknemers van het ziekenhuis was al lang problematisch, en door de vrijlating van Mandela is de situatie in een stroomversnelling gekomen, aldus de predikant.

Niet opgevolgd

„Bevelen die de artsen gaven, werden niet meer opgevolgd. De Nederlanders, van wie sommigen al dertig jaar in Siloam werken, werden bedreigd", zegt ds. Carlier. Een deel van de artsen heeft het ziekenhuis al verlaten, op 1 april stoppen de laatsten met hun werk. Ook geneesheerdirecteur E. Helms vertrekt. Helms werd dertig jaar geleden door de zending van de Christelijke Gereformeerde Kerken naar Venda uitgezonden.

Het werk in het Siloam-hospitaal komt door het vertrek van de Nederlanders bijna helemaal tot stilstand. Minstens 450 van de 600 bedden moeten worden afgestoten. Inheemse artsen zijn er in Venda nauwelijks. De meeste Nederlandse artsen en paramedici die nu uit Venda vertrekken, gaan in Zuid-Afrika aan het werk; een enkeling keert terug naar Nederland. In december vorig jaar werd in de Christelijke Gereformeerde Kerken nog voorbede gedaan voor het ziekenhuis. In die maand was het personeel al in staking gegaan in verband met de totaal onwerkbare situatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.