+ Meer informatie

Tussenuur op Prinsjesdag

PCO-voorzitter: „Actie wordt niet breed gedragen"

2 minuten leestijd

„Ambtenaren en onderwijspersoneel die denken dat het hun niet raakt, maken de grootste fout die mogelijk is". De Protestants ChristeiijkeOnderwijsvakorganisatie(PCO) steunt de oproep tot werkonderbreking op Prinsjesdag. Toch zit het hen niet helemaal lekker. Leerkrachten tussen bord en spandoek. „Jullie lijken wel een echte vakbond".

Dinsdag 17 september 1991, even na 13.00 uur. In Nederland is het stil. Op straat kun je een speld horen vallen. Er rijden geen treinen, bussen of metro's. In kantoorpanden vult de stem van Hare Majesteit de ruimte. De postbode zit voor de buis, evenals de leerkracht die normaal op dit uur geschiedenis geeft.

Zo zien de vakcentrales FNV, CNV en MHP het graag volgende week dinsdag. De actie "Stem af op de Troonrede" moet ervoor zorgen dat Prinsjesdag 1991 er een wordt die we niet licht zullen vergeten.

Afgekeurd

Ook het onderwijs moet mee in de oploop tegen de regeringsplannen met de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (wao) en de Ziektewet (zw). Het onderwijs heeft er dan ook veel belang bij dat de plannen van tafel gaan. „Veel leerkrachten zijn ziek door slechte werkomstandigheden en tot nu toe doet de regering weinig om die te verbeteren. Ouder onderwijspersoneel wordt vaak afgekeurd wegens overspanning. Al deze mensen zullen te lijden hebben van de regeringsmaatregelen", aldus een verklaring van de vier grote onderwijsvakorganisaties, ABOP, NGL, KOVenPCO.

Uit het jaarverslag over 1990 van het ABP blijkt dat 76.538 ambtenaren geZATERDAG 14 SEPTEMBER 1991 bruik maakten van een geheel- of gedeeltelijk-invaliditeitspensioen, daarvan zijn er ruim 55.000 boven de 50 jaar. De hoofdreden voor ongeschiktverklaring is in de meeste gevallen psychisch van aard. Onderwijs kent naar verhouding een grote uitstroom naar de arbeidsongeschiktheid. Leerkrachten van boven de zestig zijn met een lantaarntje te zoeken. stelt het kwartet onderwijsbonden voor? In het basisonderwijs moet ervoor worden gezorgd dat de leerlingen worden opgevangen, zodat het personeel kijkt en luistert naar de Troonrede.

In het voortgezet en hoger onderwijs moeten de lessen worden onderbroken. Leerlingen en studenten krijgen tussen 13.00 en 14.00 uur vrij, of ze luisteren met hun docent naar de Koningin. Er moet gelegenheid zijn voor leerlingen die dat willen ergens in de school te verblijven, aldus de brief van de bonden. Kortom: een tussenuur op Prinsjesdag.

Ongerust
In hun lijfblad PCO-Magazine heb

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.