+ Meer informatie

Brazilië geeft verkoop snoepjes Van Melle vrij

1 minuut leestijd

RIO DE JANEIRO (ANP) - Het Braziliaanse ministerie van gezondheid heeft maandag de verkoop van Van Melle-snoepjes weer vrijgegeven. Het besloot hiertoe nadat uitgebreide laboratoriumonderzoeken hadden uitgewezen dat de snoepjes niet met cocaïne besmet waren, zoals een maand geleden werd beweerd.

Vorige week werd de produktie van snoep in de Melbras-fabriek, het Braziliaanse filiaal van het Nederlandse bedrijf bij Sao Paulo, weer hervat nadat deze bijna drie weken had stilgelegen als gevolg van de geruchten over de cocaïnebesmetting. Het bedrijf zou bijna vier miljoen gulden schade hebben geleden nadat er eind september op verschillende plaatsen in Brazilië cocaïne werd aangetroffen in de populaire snoepjes. Melbras overweegt nu schadevergoeding te eisen, maar aangezien het onderzoek nog niet is afgesloten, is het nog niet duidelijk wie daarvoor aansprakelijk is.

De federale politie zegt in haar eindrapport dat het om geïsoleerde gevallen ging waarbij de drug door onbekenden in de snoepjes werd gespoten voordat zij in de handel werden verspreid. De paar gevallen -volgens de politie waren er slechts vijf onderzoeken met een „positief' resultaat- zorgden voor een ware massapsychose onder schoolkinderen en hun bezorgde ouders.

Uit politie-onderzoek bij de Melbras Snoepfabriek was eerder al gebleken dat de cocaïne zeker niet tijdens het produktieproces was aangebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.