+ Meer informatie

Oerknal (II)

2 minuten leestijd

De Belgische jezuïet en astronoom Georges Lemaïtre was de eerste die in 1931 met een theorie over een oer-atoom kwam. Zijn later uitgewerkte theorie wordt ook wel aangeduid met de term Big Bang. Het is prettig en tegelijkertijd veelzeggend dat een man als Govert Schilling de pen opneemt om de oerknaltheorie tegen het licht te houden. Als programmaleider van het Amsterdamse Zeiss Planetarium is zijn deskundigheid nauwelijks omstreden. In een stroom van artikelen geeft hij ook regelmatig in diverse bladen blijk van die deskundigheid. In het pittige Zenit-verhaal loopt Schilling eerst alle argumenten na die sterrenkundigen vroeger hebben aangegrepen om geloof te hechten aan de oerknaltheorie. Dat levert heel wat mitsen en maren op. Hij concludeert op een zeker punt: „Het klinkt allemaal aardig, maar we moeten ons realiseren dat er sprake is van een wankel theoretisch bouwwerk".

Oerknal (III)

Schilling is bepaald niet de eerste in sterrenkundige kringen die vraagtekens plaatst bij de Big Bang. Een paar maanden geleden verklaarde de Amerikaanse astronoom professor Miley —tijdelijk gasthoogleraar inLeiden— bij dë feftBêrliig^fai^dé Hubble-Space-Telescope: „Missehïen moeten we met de gegevens die deze telescoop ons gaat leveren, de oerknaltheorie wel herzien". Schilling denkt niet direct aan een herziening in creationistische richting. „Vroeger was het allemaal een stuk eerivoudiger. Zesduizend jaar geleden zei God: „Er zij licht", en er was licht. Aarde en hemel werden geschapen en voor vragen over de herkomst van het heelal was men aangewezen op de Bijbel", zegt hij in het begin yan zijn verhaal. En een paar pagina's verder besluit hij met: „Wat zou het mooi zijn als er binnen de komende j^ren een nieuwe theorie over het heelal wordt opgesteld die zo elegant en zo voor de hand liggend is, dat iedereen zegt: „Hoe is het mogelijk dat we daar niet eerder op zijn gekomen"".

Darwin

Ook Darwins evolutietheorie staat al jaren onder druk. Drs. Tom Zoutewelle van het Kreationistisch Studiecentrum (KS) in Voorthuizen heeft daarover onlangs de Amerikaan dr. Ariel Roth geïnterviewd. Roth is directeur van het Geoscience Research Institute in Californië (VS) en zegt in Kreatum Report, hetperiodiek van het KS, onder meer: „Recente ontwikkelingen in de wetenschap lijken de schepping te ondersteunen. Neem bij voorbeeld de veranderde gedachte in het evolutieonderzoek. Darwin is helemaal

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.