+ Meer informatie

Taiwan feestelijk naar de stembus

Lee haalt smalend uit naar China

2 minuten leestijd

Met vuurwerk, Chinese drums en muziek hebben de deelnemers aan de presidentsverkiezingen op Taiwan gisteren hun campagnes afgesloten. Meer dan 70.000 mensen kwamen in het oosten van de hoofdstad Taipei naar bijeenkomsten waar de vier kandidaten zich nog eenmaal presenteerden. Intussen duurde het wapengekletter van China en de Verenigde Staten voort.

De stembureaus zijn vannacht geopend. De ongeveer veertien miljoen kiezers stemmen ook op een politieke partij.

China, woedend dat de VS meer marineschepen naar de wateren bij Taiwan sturen, zegde gisteren een bezoek van minister van defensie Chi Haotian aan Washington af ,,omdat het klimaat niet goed is". Het officiële persbureau Xinhua citeerde militaire bronnen die zeiden dat ,,de recente acties van de Amerikaanse regering in verband met de Straat van Taiwan" de spanning daar heeft doen oplopen en dat die acties een ,,opzettelijke" inmenging in Chinese interne zaken vormen.

Een Amerikaanse vloot met het vliegkampschip Nimitz voer dichter naar de wateren bij Taiwan, waar ze zich in het weekeinde zal aansluiten bij een andere vlooteenheid, waaronder ook de Independence. Dit is een blijk van steun aan Taiwan in verband met de militaire manoeuvres, raketproeven en dreigementen met een invasie door China.

Het is de grootste Amerikaanse vloot in Aziatische wateren sinds het einde van de Vietnam-oorlog in 1975. De vier kandidaten, president Lee Teng-hui, Peng Ming-min van de Democratisch Progressieve Partij en de onafhankelijken Lee Yang-kang en Chen Li-an, zwaaiden van de podia naar aanhangers en zongen liederen mee. DPP-sympathisanten staken vlaggen op en riepen ,,Peng Ming-min, hij zal winnen" voor het stadhuis van Taipei.

Welvarende land

Lee zong met zijn kiezers en hief zijn blauwe vlag bij het herdenkingsteken voor Sun Yat Sen, naast het stadhuis waar de DPP bijeen was. De Taiwanese president juichte de nadering van de Amerikaanse vloot toe en haalde smalend uit naar de Chinese militaire oefeningen. Lee, die naar verwachting een ruime overwinning zal behalen, klonk nog feller jegens China dan de afgelopen weken. ,,Sommige mensen zeiden dat de nadering van de Nimitz buitenlandse inmenging is. Dit is omdat zij niet begrijpen dat democratische landen steun moeten geven aan democratische landen", riep hij aanhangers toe.

De president hekelde de Chinese raketproeven en manoeuvres, waarmee Peking de Taiwanese kiezers tracht te weerhouden zich voor onafhankelijkheid van het welvarende land uit te spreken. ,,Wij kiezen een president en jullie (Peking) houden oefeningen om onze verkiezingen te ontwrichten. Dit heeft niet gewerkt", zei Lee.

Het Taiwanese ministerie van defensie zei gisteravond dat er geen aanwijzingen zijn dat China nieuwe militaire oefeningen gaat houden in de zeestraat.

Zie ook Accent pag. 12: "Gebrul van een papieren tijger".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.