+ Meer informatie

Weinige schoorsteen, veel vuur

2 minuten leestijd

Dat zijn dan drie van de meest voorkomende „armseinen", zoals die bij de stoomtram in navolging van de NS In gebruik zijn. Naast of in plaats van de armseinen kunnen ook seinen met de „mondfluit" gegeven worden. De machinist kan seinen geven met de stoomfluit.

Reeds voor het in vol bedrijf hebben van een kleine machine zoals bijvoorbeeld de op bijgaande foto's afgebeelde loc 30, is een aanzienlijke hoeveelheid stoom nodig. Deze locomotief ontwikkelt een trelikraoht van zo'n 3300 kg of omgerekend in een voor de automobilist meer gangbare maat, ongeveer 180 pk. De ketel van deze loc moet tijdens de 70 minuten durende rit Hoorn-Medemblik circa 1500 kg stoom produceren, waarvoor ongeveer 300 kg kolen wordt verstookt. Het lig^ voor de hand, dat het waterverbruik eveneens rond de 1500 kg of wel VA m3 is. De kunst van het stoken, die misschien moeilijker is dan het rijden, bestaat niet alleen uit de voortdurende zorg voor een regelmatig onderhouden vuur maar ook het tijdig toevoeren van water door injecteurs. Door het juiste „spel" met kolenschop en injecteurs moet de stoker er voor zorgen dat de machinist over voldoende druk beschikt en ook dat die druk niet hoger wordt dan 12 atm., omdat anders de veiligheidsklep gaat blazen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.