+ Meer informatie

Miljoenen schade door hagelbuien

^emaneoeHdoeii. Landbouw zwaar getroffen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De hagelbuien van afgelopen zondag en in de nacht van donderdag op vrijdag hebben voor vele miljoenen guldens schade aan de akkerbouw, de glastuinbouw en bloementeelt veroorzaakt. GRONINGEN — De 26-jarige P. uit Herkenbosch (Limburg) is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden als gevolg van het gebruik van een overdosis heroïne. De man werd door zijn vriend, die hem wilde bezoeken, dood op zijn hotelkamer in Groningen aangetroffen, aldus de Groningse politie.

Vooral de akkerbouwgebieden in de Noordoostpolder en op de Zeeuwse eilanden en de bloementeelt onder glas in Zuid-Holland zijn ernstig door de hagel getroffen.

Vooral de schade aan de kassen is bijzonder groot te noemen, aldus C. J. Vis. aan de Hagelunie. Met name de zogenaamde kunststof (PVC) kassen bleken niet bestand tegen de hagel. Ruim 30.000 vierkante meter is verloren gegaan. De Hagelunie vreest dat deze schadepost het hoogst zal zijn, omdat niet alleen de kassen, maar ook de gewassen ernstig onder de buien hebben geleden.

Verwachting

Over de schade aan de glastuinbouw (voornamelijk in het gebied ten zuiden van de Haarlemmermeer) kon Vis nog niet veel zeggen. Wel verwachtte hij dat die „wel een miljoen kan belopen".

Naar aanleiding .van de hagelschade in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er vierhonderd meldingen binnengekomen. Afgelopen zondag leverde 360 claims uit de akkerbouw op en vijftig claims van bloembollenkwekers. De claims naar aanleiding van de hagelschade van afgelopen zondag bedragen al één miljoen gulden, aldus Vis.

Opmerkelijk was, aldus Vis, dat bij de schade aan kassen, in de nacht van donderdag op vrijdag, vooral de kunststofkassen niet slagyast bleken. Slechts een gering aantal meldingen betreft glazen kassen. Van de kunststofkassen is ruim vijftien procent of 30.000 vierkante meter gesneuveld. De Hagelunie verwacht overigens nog meer meldingen.

Jaarverslag

Uit het jaarverslag van de Hagelunie, dat vrijdag werd aangeboden, blijkt dat ook 1980 een zwaar hageljaar was. De totale schade bedroeg toen 9.533.229 gulden. Ook in dat jaar waren het de nieuwe kunststofkassen die „flink werden beschadigd". In totaal voor 1.969.997 gulden. Aan land- en tuiribouwgewassen werd voor 4.874.708 gulden beschadigd, aan bloembollen 1.179.057, aan gewassen onder glas 845.204, aan verwarmingsinstallaties 655.448 en aan transport 8.815 gulden.

Volgens het jaarverslag zullen de kunststofkassen onder andere op slagvastheid beproefd worden door het kunststoffen en rubber instituut TNO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.