+ Meer informatie

Litouwen wil voor '92 SU-troepen kwijt

Landsbergis: Militairen, maak je nuttig

2 minuten leestijd

VILNIUS (RTR/UPI) - Litouwen wil dat de Sowjet-Unie voor het einde van dit jaar een begin maakt met de terugtrelilcing van liaar troepen die in de Baltisclie republielc zijn gestationeerd. Dat iieeft de Litouwse president, Vytautas Landsbergis, gisteren verklaard tijdens een onderlioud met generaal Wjatseslav Mironov, de nieuwe commandant van de SowJetstrijdkrachten voor het Baltische militaire district.

„Ik denk dat de terugtrekking nog dit jaar moet beginnen", aldus Landsbergis naderhand tijdens een persconferentie. „Het is onrealistisch te verwachten dat de terugtrekking van het Sowjetleger uit Litouwen eerder voltooid zal zijn dan de repatriëring uit Duitsland. Het proces dient echter wel te beginnen". Landsbergis gaf echter aan dat Mironov niet was gerechtigd toezeggingen te doen over een eventuele terugtrekking.

Duitsland en de Sowjet-Unie zijn in het kader van de Duitse hereniging overeengekomen dat het Sowjetleger zich voor 1994 uit de voor;nalige DDR heeft teruggetrokken. Vilnius eiste dinsdag het vertrek van de Sowjetstrijdkrachten en vroeg het Westen de Litouwse eis te steunen.

Landsbergis opperde dat een terugtrekking kon beginnen met het vertrek van de OMON-eenheden, de speciale troepen van het Sowjetministerie van binnenlandse zaken. Landsbergis zei voorts dat de soldaten van het Sowjetleger zich voor vertrek wel degelijk nuttig konden maken. De Litouwse president dacht daarbij onder meer aan het bewaken van gevangenissen.

Letland lukte het gisteren niét om de OMON-eenheden teruggetrokken te krijgen. Vertegenwoordigers van de Letse regering en de OMON-commandant voor Letland voerden gedurende vier uur onderhandelingen zonder dat de besprekingen resultaat opleverden.

Een eenheid van de gevreesde OMON-troepen van het Sowjet-ministerie van binnenlandse zaken heeft gisteren gedreigd in Letland een bloedbad aan te zullen richten als hen geen amnestie en een gegarandeerde aftocht met hun families worden gegegeven.

Duitsland

Duitsland heeft gisteren tijdens een plechtigheid in Bonn vol symboliek officieel de onafhankelijkheid van de drie Baltische staten erkend. In aanwezigheid van de drie Baltische ministers van buitenlandse zaken ondertekende bondskanselier Helmut Kohl een verklaring waarin de diplomatieke banden met de drie staten worden hersteld.

„Voor ons zijn nu pas alle gevolgen van de Tweede Wereldoorlog uitgewist", reageerde minister Lennart Meri van Estland. „Voor ons heeft de oorlog acht keer zo lang geduurd als in Duitsland en de rest van Europa. We hebben nu een hoofdstuk afgesloten om een nieuw open te slaan".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.