+ Meer informatie

DNA moordenaar Sybine is bekend

Politie zoekt man met "gebogen" neus

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De politie beschikt over DNA-materiaal van de nog onbekende verdachte van de moord op de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn. Op het stoffelijk overschot van het meisje is celmateriaal gevonden, maar de politie wil niet zeggen of het gaat om bijvoorbeeld haren of sperma.

Voor haar dood is Jansons seksueel misbruikt. Dit blijkt onder meer uit laboratoriumonderzoek.

Net als een vingerafdruk is DNA uniek voor ieder mens. De politie stelt dan ook dat zij met het DNA-profiel een belangrijk identificatiemiddel in handen heeft voor het verdere onderzoek.

Sybine Jansons verdween op 19 januari 1999 toen ze op weg was van haar school in Doorn naar huis in Maarn. Een voorbijganger vond haar lichaam op 24 februari in het water van de Grote Heycop in Breukelen. De politie vermoedt dat ze kort na haar vermissing in het water is achtergelaten. Laboratoriumonderzoek wijst uit dat Sybine seksueel is misbruikt, maar de politie wil daarover verder niets zeggen.

Tot dusver kwamen er ongeveer 1300 tips binnen bij de politie. In de loop van het opsporingsonderzoek zijn zes mannen aangemerkt als verdachten, maar hun betrokkenheid is niet vast komen te staan.

Uit vraaggesprekken met bekenden en getuigen blijkt dat Sybine op 19 januari alleen naar huis zou fietsen. Op haar school moest ze namelijk een proefwerk inhalen en nablijven. Daarna wilde ze nog boodschappen doen in het centrum van Doorn. Ze heeft daar om kwart over drie 's middags een broodtrommeltje gekocht. Iemand heeft Sybine vervolgens op straat zien praten met een oudere dame met grijs haar. De politie zoekt naar deze vrouw. Bekend is verder dat Sybine waterplantjes voor haar aquarium wilde kopen. Ze is echter niet in de dierenspeciaalzaak geweest.

Auto

Een voorbijganger heeft 's middags een meisje, mogelijk Sybine, gezien op de hoek van de Amersfoortseweg en de Maarnsegrindweg in Maarn, terwijl ze stond te praten met de bestuurder van een blauwe vierdeurs sedan-personenauto. Volgens de politie zou hij de dader kunnen zijn.

Het signalement van deze man luidt: een blanke, forse man van 40 tot 50 jaar oud. Hij heeft een vrij groot, rond hoofd met een volle bos grijs of zwart achterovergekamd haar, donkere borstelige wenkbrauwen, een gebogen neus, snor en kraaienpootjes bij de ogen.

Drie getuigen zeggen dat zij in de week voor Sybines verdwijning een blauwe auto hebben gezien. De auto stond op verschillende tijdstippen geparkeerd op de Amersfoortseweg. In dit voertuig zat een man die kennelijk notities maakte. Ook zou hij een fietsend meisje hebben aangesproken.

Schoenen

De politie zoekt nog altijd naar Sybines blauwe ski-jack, haar Dr. Martens-schoenen en haar groene O'Neill-portemonnee. Haar fiets en rugzak werden de dag na haar verdwijning al gevonden tijdens een grootscheepse zoekactie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.