+ Meer informatie

Failliete stichting kost Zoetermeer 3 miljoen gulden

1 minuut leestijd

ZOETERMEER - Hef faillissement van de Stichting Voorzieningen Lichamelijk Gehandicapten, die aan de Leopoldhove in Zoetermeer een complex van 156 aangepaste woningen exploiteerde, kost de gemeente en het Rijk bijna acht miljoen gulden. De raad stemde gisteravond in met het voorstel ongeveer drie miljoen voor rekening van de gemeente te laten komen. Het ministerie van VROM draagt vijf miljoen bij.

Zowel de gemeente Zoetermeer als het ministerie stond garant voor dit project. Alle raadsfracties toonden zich gisteravond tevreden met het resultaat van maanden onderhandelen, al vond CDA'er A. van Dam het een bedenkelijke zaak dat dergelijke grote financiƫle problemen konden ontstaan bij een stichting die enkele woningen exploiteerde. Wethouder E. H. Oskam zei desgevraagd dat er al vanaf de oprichting van de stichting en de bouw van het complex, zo'n tien jaar geleden, problemen zijn geweest.

Stichting en Rijk konden het niet met elkaar eens worden over de subsidievoorwaarden. Dit had gevolgen voor de huurprijzen, die volgens de wethouder zelfs voor Zoetermeerse begrippen vrij hoog waren (de huurprijs lag ruim boven de 600 gulden). Hier was volgens hem nauwelijks een markt voor. De definitieve afrekening van de rijksbijdragen betekende uiteindelijk ook het definitieve einde van de stichting, omdat als gevolg van de afrekening de huurprijzen weer verder omhoog zouden moeten. De woningen zijn nu verkocht aan de Stichting Verantwoord Wonen in Nieuwerkerk a/d IJssel. Deze stichting kan de huur verlagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.