+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Ds. A.C. Uitslag, Thuis in de wereld!? Wereldgelijkvormigheid in de gereformeerde gezindte. Uitg. Den Hertog Houten 2009,163 blz., € 13,90.

De Urker predikant schreef op verzoek van de uitgever bovenstaand boek. Terecht noteert hij in het voorwoord dat het een gevoelig onderwerp betreft. Toch meende hij dat het goed is dat de vinger bij de zere plek wordt gelegd. En ik ben dat van harte met hem eens. Wanneer het gaat om onderwerpen als woningbezit en - inrichting, hebzucht en matigheid, kleding en schoonheid, moderne media, muziekstijlen, schijnheiligheid (in de vorm van praatzucht - en dit zijn allemaal onderwerpen die ds. Uitslag bij de kop pakt -, dan is er nog veel concrete bekering nodig. Vervolgens vrees ik wel dat hem hetzelfde lot treft als iedereen die hier de vinger bij legt: over de concrete situaties is veel verschil van mening. Het boek geeft veel voorbeelden (en dat is goed), maar dat roept de discussies tegelijkertijd op. En over die voorbeelden kàn men ook vaak met goede reden van mening verschillen, als het gaat om de grens van wat wel of wat niet kan. Kortom: hoe nu te vermijden dat we in een onvruchtbare casuïstiek vervallen? Dat kan alleen maar wanneer men alles in het kader zet van het ‘hemelsgezind leven’, laatste hoofdstuk. Ik las het boek op dezelfde dag dat het LCJ de uitslag van zijn geruchtmakende enquête over jongeren en geloof bekendmaakte en dat dr. Loonstra in Apeldoorn pleitte voor een inhoudelijk verbonden blijven van allerlei ethische vragen aan het leven in en uit Christus. Misschien dat Loonstra en Uitslag, zo dacht ik, samen eens op gemeenteavonden hierover kunnen komen spreken!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.