+ Meer informatie

Het natte hart

1 minuut leestijd

De fleurige omslag doet denken aan de Kameleonserie. De inhoud heeft echter niets met een jongensboek uit te staan. "Het natte hart van Nederland" behandelt de geschiedenis van het Zuiderzeegebied, dat in de tiende eeuw door de Spaans-Arabische koopman Tartoesji „een sebtsja, een koortsbrengend moeras" genoemd werd, maar dat uiteindelijk volgens schrijver E. Leijenaar „het economisch hart" van de Nederlanden zou worden, waarover duizenden schepen voeren die een veilige haven vonden in de handelssteden op de oevers.

In Leijenaars boek glijdt de Zuiderzeegeschiedenis als een boeiend panoramo voor je langs. Vroege bewoners in het Woud der Genade, Met vier legioenen over het Mare Flevum, Het hoogwaterkanon van Blankenham, Create Pier de oer-Fries, Problemen voor Harderwijk, De Slag op de Zuiderzee, Spaanse Volendammers?, Drama op een ijsschots. Pampus: het fort dat geen schot loste. Land van wrakken en De inrichting van de IJsselmeerpolders, zijn nog maar enkele van de 76 hoofdstukken.

Jammer is, dat Leijenaar een evolutionistische tijdsrekening hanteert. Zijn boek is mooi uitgevoerd en voorzien van duidelijk illustratiemateriaal, een bonte afwisseling van 'serieuze' foto's en soms karikaturale tekeningen. N.a.v. "Het natte hart van Nederland — De geschiedenis van de Zuiderzee", door Eric Leijenaar; groot formaat, 137 bIz.; prijs 49,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.