+ Meer informatie

Conferentie over Cyprus later

1 minuut leestijd

WASHINGTON (RTR/ANP) Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gisteren gezegd dat de kans op een internationale VN-conferentie deze maand over Cyprus verkeken is na de mislukte ontmoeting van afgelopen woensdag tussen de Griekse premier, Mitsotakis, en de Turkse premier, Yilmaz.

Woensdag gaf Mitsotakis een persverklaring uit die nergens repte over enige toenadering tussen beide landen, die op alle details over de conferentie van mening lijken te verschillen.

Over de onderhandelingen lekt niets uit, waardoor volslagen onduidelijk blijft voor de buitenwereld waarom men in Washington eerst zo optimistisch was over het welslagen van de conferentie. Een hoge ambtenaar in Washgigton^ zei dat er geen sprake is van -één specifiek struikelblok. „Er zijn een vijf- tot tiental afzonderlijke onderwerpen... Die zijn allemaal het punt van overeenstemming genaderd", zei hij.

Na een bezoek aan Griekenland en Turkije had president George Bush en public gezegd dat de conferentie over Cyprus deze maand september een feit zou zijn en dat de hele kwestie „deze zomer" uit de wereld geholpen kon worden. Ambtenaren in Washington zeiden gisteren dat de conferentie wellicht met niet meer dan een maand uitgesteld hoeft te worden.

De Turkse premier, Yilmaz, meende na woensdag dat „de meningsverschillen groter dan verwacht" zijn. Ook zei hij niet geïnformeerd te zijn over een compromis dat bij de VN in de maak zou zijn, iets waarop VN-secretaris-generaal Pérez De Cuéllar onlangs hintte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.