+ Meer informatie

Klanten bezorgd over plannen banken

"Betalen voor betalingen" stuit op weerstanden

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Het Gebruikersplatform Betalingsverkeer heeft de Nederlandse Vereniging van Banken gisteren meegedeeld dat ze de vorige maand bereikte intentieverklaring over het betalinsgsverkeer wil tekenen. Tegelijk zegt het platform zich grote zorgen te maken over activiteiten van enkele individuele banken en vooral van de Postbank, die deze overeenkomst onder grote druk zetten.

Het gebruikersplatform bestaat onder meer uit de dagblad- en tijdschriftuitgevers, postorderbedrijven, gemeenten, ziekenfondsen, waterschappen, woningcorporaties, charitatieve instelHngen, ziekenfondsen, bedrijfsverenigingen, ANWB en PTT. Verder zijn bij de overeenkomst de consumentenorganisaties en middenstandsorganisaties betrokken.

Doel van de overeenkomst is de kosten van het betalingsverkeer terug te brengen. Die bedragen nu vijf miljard gulden per jaar. Door meer doelmatigheid zou daar ongeveer één miljard af kunnen. De gebruikers zouden dan bij voorbeeld zoveel mogelijk moeten overstappen van dure naar goedkope vormen van betalen: acceptgiro's in plaats van overschrijvingen en betaalkaarten en automatische incasso's in plaats van acceptgiro's.

Afgesproken is dat de banken de komende twee jaar inzicht zullen geven in de kosten van het betalingsverkeer. Als de gebruikers daaraan moeten bijdragen, moeten de tarieven aan een aantal eisen voldoen. Eén ervan is dat het duurste en minst efficiënte betaalmiddel het hoogste prijskaartje krijgt.

Vandaar dat het gebruikersplatform het in strijd met de intentieverklaring vindt dat de Postbank op 1 juli voor elke acceptgiro 45 cent en voor elke automatische incasso 15 cent wil gaan vragen.

Premie-inning

Voorzitter drs. N. Gans van het platform, werkzaam bij de VNZ (ziekenfondsen), zei dat dit alleen al voor de ziekenfondsen betekent dat het innen van de nominale premies enkele tientallen miljoenen guldens per jaar gaat kosten. Bovendien is afgesproken dat er eerst aan verbetering van de doelmatigheid zal worden gewerkt voordat de banken met tarieven komen.

Voorzitter Kamminga van het Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV) heeft onlangs ook felle kritiek geleverd op de plannen van de Postbank. examens in het gedrang dreigt te komen, aldus het Nivra.

De Novaa, de beroepsorganisatie van de accountants-administratieconsulenten, vindt de bijscholing voor AA's die al jaren in het vak werkzaam zijn veel te zwaar. Er moeten vrijstellende toetsen in de bijscholing komen en de bijscholing voor AA's die minstens zevey jaar in het beroep werkzaam zijn, moet minder uren in beslag nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.