+ Meer informatie

De aow onder vuur; er moet iets gebeuren maar wat?

2 minuten leestijd

Het zal u niet ontgaan zijn dat plotseling de plaats en de hoogte van de aow-uitkeringen in het centrum van de belangstelling staan. Al eerder waren er signalen dat niet alles op de oude voet kon doorgaan. In deze rubriek is daar ook op gewezen.. Met de verkiezingen in zicht is het onderwerp nu tot een politiek onderwerp van de hoogste orde geworden. Eigenlijk is nauwkeurig aan te wijzen wanneer het grote rumoer begon. Dat was namelijk op donderdag 27 januari toen het NOS-journaal 's avonds om zes uur opende met de mededeling dat het CDA de komende vier jaar de aow wil bevriezen. Politiek gezien lijkt het niet verstandig dat het CDA zo onverbloemd met deze opvatting naar buiten kwam. Naast de ouderenbonden gingen dan ook de andere politieke partijen heel lief doen tegenover „de generatie die ons land heeft helpen opbouwen".

Tenslotte zijn er in dit land twee miljoen kiezers die een aow-pensioen genieten en die zijn wel goed voor tientallen zetels. Inmiddels zijn er heel wat alternatieven op tafel gelegd. Maar op de keper beschouwd komt iedereen toch uit op het onontkoombare feit dat er wel iets moet gebeuren om de zaak betaalbaar te houden. Zo willen D66 en de vakbeweging ook pensioengerechtigden aow-premie laten betalen. Dat is natuurlijk niet zoveel beter dan het CDA-plan. Werkgeversvoorzitter Rinnooy Kan wil dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd naar 67 of 68 jaar. Ieder jaar langer werken bespaart 10 procent in de kosten. Wellicht zijn er onder onze lezers ook wel mensen die ideeën hebben over de aow en korter of langer werken. Ik hoor het graag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.