+ Meer informatie

Twee hoge Polen plegen zelfmoord

Autoriteiten stellen onderzoek in

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De voormalige Poolse minister van.buitenlandse handel, Jerzy Olszevski, heeft zondagavond zelfmoord gepleegd. Dit heeft het Poolse persbureau PAP maandag meegedeeld.

Olszevski was van 1974 tot 1980 minister van buitenlandse handel. Hij trad begin 1980 af. Officieel werd als reden zijn slechte gezondheid opgegeven, maar naar in regeringskringen verluidde zou hij zijn ministerie zeer slecht hebben geleid. Bovendien circuleren in de Poolse pers sinds geruime tijd geruchten dat Olszevski zou zijn betrokken bij financiële schandalen en een fraude op zijn ministerie. Olszevski was een politieke vriend van toenmalig partijleider Edward Gierek die na de zomerstakingen van 1980 moest aftreden.

De 60-jarige Olszevski was al eens eerder in ongenade gevallen. In 1952 werd hij na een ongeluk op een munitiefabriek beschuldigd van sabotage en tot, 3 jaar werkkamp veroordeeld. Na anderhalf jaar kreeg hij gratie. In oktober 1956 werd hij in 1971 minister van chemische industrie.

Provinciale autoriteiten hebben de zelfmoord inmiddels bevestigd. Zij zullen een onderzoek instellen, aldus PAP. Volgens een bron op het ministerie van handel heeft Olszevski zich opgehangen in zijn datsja (buitenhuis).

Het persbureau PAP deelde later mee dat ook oud-minister Edward Barszcz maandag zelfmoord pleegde. De 53-jarige Barszcz, oud-burgemeester van Krakov, was in 1980 voor korte tijd minister van bouwzaken. Hij volgde in juni Adam Glazur op die was verwikkeld in een corruptieschandaal. In oktober moest hij aftreden en in februari van dit jaar werd hij uit de communistische partij (PVAP) gezet. Het partijblad Tribuna Ludu publiceerde onlangs een lijst met 200 namen van notabelen waartegen een onderzoek werd ingesteld. Barszcz' naam kwam op deze lijst voor evenals die van Glazur. PAP deelde mee dat het openbaar ministerie een onderzoek zal instellen naar de zelfmoord van beide oud-ministers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.