+ Meer informatie

„Asbest ontplofte vuurwerkfabriek geen gevaar

1 minuut leestijd

CULEMBORG (ANP) - In de lucht rondom de ontplofte vuurwerkfabriek in Culemborg is geen asbest aangetroffen. Volgens de gemeenten Culemborg en Vianen is er dan ook geen gevaar voor de gezondheid van de omwonenden.

In de week na de explosie werd in de omgeving van de fabriek een verhoogde concentratie wit asbest aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de lucht in de huizen rondom de ontplofte fabriek licht was verontreinigd met het kankerverwekkende materiaal. De hoeveelheden bleven volgens de onderzoekers echter onder de toegestane norm.

Bij een vervolgonderzoek is in de buitenlucht geen asbest aangetroffen. Zo lang het asbest nat blijft is er volgens deskundigen van TNO, Arbeidsinspectie en Inspectie voor Milieuhygiëne geen risico dat het asbest in de lucht komt. De verontreiniging moet echter worden opgeruimd voordat het asbest de kans krijgt te drogen. De gemeenten hopen nog deze week een schoonmaakplan te presenteren.

Het ministerie van defensie beslist eind deze week of er militairen worden ingezet bij de schoonmaak van de weilanden rond de voormalige fabriek. Alvorens een besluit te nemen, wil Defensie weten hoeveel militairen er nodig zijn en hoeveel tijd de operatie in beslag zal nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.