+ Meer informatie

Menorah-kerk Ger. Gem. in Ned. te Urk geopend

Totale kosten 1,3 miljoen gulden

2 minuten leestijd

URK — Zaterdag werd in Urk de Menorah-kerk, het nieuwe kerkgebouw der plaatselijke Gereformeerde Gemeente in Nederland, onder grote belangstelling in gebruik genomen. De consulent van deze gemeente, ds. F. Mallan te Rhenen, bepaalde naar aanleiding van de naam van dit nieuwe kerkgebouw zijn gehoor bij de Menorah, de gouden zevenarmige kandelaar.

Hij deed dit naar aanleiding van Exodus 25 vers 31 waar de kandelaar beschreven wordt. In zijn predikatie werkte hij zijn hoofdgedachte, de gouden kandelaar tot verlichting van de tabernakel des Heeren, uit in een drietal gedachten: een blijvend licht, een zuiver licht en een schijnend licht. Hij wees zijn toehoorders niet alleen op de menorah als schaduwbeeld in de tabernakel, maar ook op de vervulling van dit symbool in de komst van de Heere Jezus Christus.

De hemelse stad Jeruzalem behoeft straks geen licht meer, want immers het Lam is haar kaars. Met de wens dat de gemeente ook naar buiten toe een lichtend licht zou mogen wezen, eindigde hij zijn predikatie.

Hierna bedankte hij namens de kerkeraad de hoofdaannemer, de firma R. van de Weerd & Co uit Kampen en de vele onderaannemers, die aan de bouw van deze prachtige kerk hebben meegewerkt. Het gebouw kan 850 kerkgangers bevatten. Kant en klaar, komt het gehele complex, dat verder nog bestaat uit een grote zaal voor recepties en dergelijke en een aantal kleine vergaderlokalen voor catechisaties en verenigingen op 1,3 miljoen.

Botter

In de kerk staat een pijporgel met 14 stemmen, verdeeld over twee klavieren en een pedaal. Het orgel komt van origine van de firma Koch uit Apeldoorn, en is in deze kerk opgebouwd door de gebroeders Verkerk uit Woudenberg.

Opvallend detail in de nieuwe kerk was de in het middenschip hangende ouderwetse, geheel opgetuigde botter. Deze traditie in de verschillende Urker kerken geeft uitdrukking aan de verbondenheid in het dagelijkse werk „de visserij", aan de Schepper, die winden en zeeën regeert.

Namens de burgerlijke gemeente Urk feliciteerde burgemeester Buijs deze gemeente met de ingebruikname van dit fraaie kerkgebouw. Ds. M. van Beek sprak hierna namens het landelijk verband der Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Ouderling L. Post bedankte ten slotte namens de kerkeraad de sprekers, de diverse afgevaardigden en de vele belangstellenden voor hun aanwezigheid en blijken van meeleven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.