+ Meer informatie

Protest tegen ondemocratische situatie Ethiopië

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - De Vereniging van Ethiopiërs in Nederland zal morgen in Den Haag een demonstratie houden tegen de schending van mensenrechten in Ethiopië. Petities zullen worden aangeboden aan het ministerie van buitenlandse zaken en het ministerie van justitie en aan de desbetreffende vaste kamercommissies.

In ‘91 werd het onderdrukkende bewind van Mengistoe ten val gebracht en nam de voormalige guerrillabeweging EPRDF (Revolutionair democratisch volksfront van Ethiopië) het roer over. Over de handhaving van de mensenrechten sindsdien heerst de nodige scepsis. Waarnemers binnen en buiten Ethiopië zijn met name bezorgd over het feit dat de oveigangsregering de etniciteit kunstmatig lijkt aan te wakkeren. Amnesty International, Africa .Watch en ook mensenrechtenbewegingen in Ethiopië zelf hebben alarmerende rapporten over onder meer willekeurige arrestaties naar buiten gebracht.

Directe aanleiding voor de demonstratie is de onlangs bekrachtigde grondwet, die „zonder enige democratische inspraak is gedicteerd”.

In de petities wordt aandacht gevraagd voor de onveilige politieke situatie in Ethiopië. De betrokken bewindslieden zouden hiermee bij de beoordeling van asielaanvragen rekening moeten houden, aldus de VEN. De vereniging, die zo’n 500 leden telt, verzoekt om internationale aandacht voor de „ondemocratische situatie in Ethiopië”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.