+ Meer informatie

Tuinieren, rage of ontdekking?

13 minuten leestijd

Loop 's zomers door een willekeurige straat in Nederland en zie hoe weelderigde tuinen erbij staan. Heel Holland staat in bloei. We zaaien, schoffelen en snoeien wat af. Want tuinieren is in. De vele tuincentra en tuinevenementen bewijzen het en de tuinbelevenissen van een aantal enthousiastetuiniers illustreren het.

Tuincentra floreren als nooit tevoren. Ze spelen handig in op het tuinvirus dat ons te pakken lijkt te hebben. Tijdschriften, boeken en media doen driftig mee.

Aan het begin van het tuinseizoen, dat steeds vroeger start, vinden er ware mammoettransporten plaats van planten, struiken, beelden, bogen, prielen en bestratingsmateriaal. Als we de media en tuincentra moeten geloven, lopen we hopeloos achter met een terrasje van grind of stoeptegels. Maar ze zijn wél in de aanbieding! De oubollige clivia, die u de winter door gesleept hebt, kan maar het beste naar een onopvallende plek achter de composthoop verdwijnen. Om helemaal up to date te zijn hangt u een paar fraai opgemaakte hanging baskets op. Daar kunt u eer mee inleggen bij uw vriendinnen. In de schuur, begroeid met clematis en lathyrus, staan de nieuwste aanwinsten te glimmen: een zitmaaier voor uw man waarmee hij moeiteloos het grasveld van drie bij vier verandert in een biljartlaken. Een strimmer voor uw zoon om lastige hoekjes klein te krijgen en een elektrische barbecue; dat is veiliger dan het gedoe met houtskool. De schuur wordt knap klein met die broodnodige tuinapparatuur tussen de fietsen. Hoe moet dat van de winter met de dure verstelbare tuinset en kussens? Bij Marietje op de kamer? Daar is nog wat ruimte onder het schuine dak.

Eten uit je hand
Nu u toch aan het reorganiseren bent, verzeker u dan meteen van een eigen werkplek waar u kunt stekken, zaaien en kweken. Zonder werkplek in de tuin is het maar behelpen. Kap vervolgens de vlier bij de keukendeur want daar hoort, volgens de tuinarchitecten, een acacia op stam te staan op een acer. Bij Intratuin verkopen ze acers in de maat van doorzonwoningen en tweekappers. Oma's wasteil, waar de waterlelie het zo leuk in doet, is zo ouderwets als wat. Het wordt hoog tijd om, door een moderne hovenier, een forse vijver te laten aanleggen met een paar ton zwerfkeien.'n Klaterende fontein is een must. Net als verlichting onder en boven water. Voer uw oude vertrouwde goudvis maar aan een reiger en schaf een paar kleurige Koi's
aan. Dat zijn de nieuwste huisdieren; na enige oefening eten ze uit je hand. Ze kosten weliswaar een vermogen maar je hoeft ze niet uit te laten. Da's tijdwinst. Tijd die u hard nodig heeft om een super-de-luxe partytent bij concurrent Europatuin uit te zoeken voor de aanstaande tuinpicknick. Mits uw tuinagenda het toelaat want er staat nog een aantal Home and Garden Fairs genoteerd. Bovendien zou u met tante Truus nog een paar modeltuinen bezoeken. Vanavond moet u naar de bijeenkomst van de fuchsiavereniging en zaterdagmiddag is de jaarlijkse stekjesruildag met uw familie.

Karnemelk
De wasteil is nog net geschikt om "de plant van de maand" in te stallen die Plant PubHcity Holland elke maand uitroept. Daar moet u wel razendsnel bij zijn want ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Voor september is dat de Caryopteris. 't Is maar dat u het weet... Het pad naar de voordeur mag niet meer bestaan uit een laagje grind afgebiesd met schuin ingestoken klinkers. Dat was effectief in grootmoeders tijd maar heeft nu definitief afgedaan. Wilt u voor vol aangezien worden, kom dan voor de dag met een pad van oude waaltjes, zwerfkeien of ijsselsteentjes. Nieuwe betonklinkers in schreeuwerige kleuren dienen eerst in de karnemelk te baden, zodat ze groen uitslaan "na de leg". Dan pas heten ze bewoners en bezoekers trendy welkom. Een kale voordeur kan gewoon niet meer. Aan weerskanten moet minimaal een mand of pot (van Engelse makelij) met groen staan. Liefst op stam. Op de deur hangt uiteraard een door u zelfgemaakte krans gedecoreerd met bloemen en groen van 't seizoen. Da's ook Engels.

Tuinmavo
De Engelsen zijn namelijk ons grote voorbeeld. Zij hebben de tuinmavo gedaan. Dus waagt de moderne tuinier regelmatig de oversteek om de crème de la crème van hun ideeën na te apen. U bent helemaal trendy bezig als u minstens twee rozenbogen, een prieel en een pergola bezit. Alles netjes begroeid op kleur met David Austinrozen. De tea kunt u serveren aan het bistro-zitje onder de partytent, mocht het miezeren. Wilt u niet het risico lopen dat zich een stortbui voordoet, dan is een serre iets voor u. Ze zijn er in prachtige modellen, waaronder Engelse. Tevens een ideale plaats om de oleanders, geraniums en kaapse lelies te laten overwinteren. Zo zitten ze er warmpjes bij. 's Winters is het voor echte tuinfanaten nog niet uit met de pret want dan tuinieren we droog. Dat wil zeggen: we spitten de nieuwste tuinboeken en catalogi door. We plannen en calculeren want de tuin is al lang geen sluitpost meer.

Alsof het niks kost
Volgens een recent verschenen artikel in Elsevier geven we met z'n allen per jaar zo'n slordige 2,5 miljard (!) gulden uit aan tuinartikelen. De grootste hap, 566 miljoen, gaat naar groenproducten (bloembollen en kerstbomen meegerekend), op de voet gevolgd door tuinmeubelen (525 miljoen). Voor bestratingsmaterialen, beelden en aardewerk betalen we dik 375 miljoen en aan hout (schuttingen, vlonders e.d.) zijn we 237 miljoen kwijt. Voor tuingereedschap hebben we 179 miljoen over, voor grond (tuinaarde, potgrond, meststoffen e.d.) 131 miljoen en voor diversen 166 miljoen. We trekken 109 miljoen uit voor alles wat met water te maken heeft en 91 miljoen voor vijverartikelen. Diverse kunststoffen kostten ons 31 miljoen en tuinverlichting is met 58 miljoen een stiefkindje.

Herontdekking
Laten we ons gek maken of is tuinieren werkelijk een niet te stuiten hobby van velen? Volgens Ilse Eijkmans van marktleider Intratuin neemt de belangstelling voor tuinieren nog steeds toe. „Wij willen de mensen bewust maken dat je het hele jaar rond kunt tuinieren. Tuinieren is leeftijdsloos en rustgevend. Van een rage zou ik niet willen spreken want die gaat voorbij, 't Is eerder een herontdekking want getuinierd is er altijd al. De laatste 20 jaar zijn de mensen heel anders, veel bewuster, naar groen gaan kijken. Veel tuiniers dragen de natuur en het milieu een warm hart toe. Ze beginnen in hun eigen tuin. Je hoeft er de deur niet voor uit. Milieuvriendelijker kan niet. Bovendien kan men in de tuin een stuk creativiteit kwijt. Met kleuren, vormen en decoraties kan men in de tuin prima uit de voeten."

---
Rozen en groenblijvers
Ellen en Arne Nanninga, Apeldoorn. Tuin 350 m2.

„Onze tuin is nog maar een jaar oud. Die oude bomen stonden er al, daardoor lijkt hij volwassenen Maar er zijn nog te veel open plekken naar mijn zin. Ik weet wel dat een tuin moet groeien maar eigenlijk kan ik het wel vol kijken", schatert ze. „Toen Arne en ik het tuinplan maakten, bleek dat we verschillende meningen hadden over de inrichting. Ik ben namelijk dol op rozen. Mooie, uitbundig bloeiende, geurende rozen. Terwijl Arne meer houdt van een groenblijvende tuin met sparren en coniferen. Uiteindelijk is het een combinatie geworden van verschillende bloeiende heesters met groenblijvers als rhododendrons. En een prachtig rozenperk! Er was ook nog ruimte voor een vijvertje. Op het terras na hebben we alles zelf gedaan. Arne snoeit, maait en onderhoudt het gras. Al met al steken we heel wat tijd in de tuin. Maar ik vind het heerlijk om bezig te zijn met stekken, wieden en verpotten. Wij houden van de natuur en dan is tuinieren reuze spannend."

---
Kleurhoekjes
Jannie en Marinus van Galen, Putten. Tuin ruim 300 m2.

„Nu de kinderen het huis uit zijn, heb ik meer tijd en ruimte om te tuinieren. De tuin bestaat uit kleurhoekjes in roze, geel en rood/wit. Ik tuinier graag met inheemse planten omdat er veel vogels, vlinders en andere insecten op afkomen", legt Jannie uit. „Om die reden maak ik zelf compost en gebruik ik geen vergif. Alleen gedroogde koemest en biologische korrels, 't Is allemaal wel veel werk maar eerlijk gezegd: ik ga liever in de tuin aan de slag dan in huis. Mezelf lekker uitleven door het wroeten in de aarde. Trouwens, Marinus neemt me heel wat uit handen. Hij knipt de hagen en zet de composthoop om. Dat scheelt. Omdat ik graag sap, bowl en desserts maak, heb ik veel fruit in de tuin, waaronder bosbessen, aardbeien en bramen. En kruiden voor in de keuken en vanwege de heerlijke geur. Om het verticale element te benadrukken, staan er stamrozen en poortjes met klimplanten als rozen, clematis en gele hop. Veel planten zaai en kweek ik zelf. Het tuincentrum wordt van mij niet vet want ik ruil ook stekjes met andere tuiniers."

---
Vrolijke kleuren
Marga en lepe Helfferich, Uithuizen. Totale oppervlak een halve hectare, waarvan ongeveer 1200 m2 tuin. Op de rest staan schapen.

„Na de bouw van ons huis heb ik me op de tuin gestort. De tuin is alles voor me", lacht Marga. „Het ontwerp heb ik zelfbedacht maar is door een hovenier op papier gezet. lepe en ik sleepten en sjouwden heel wat af Tegen een muurtje hebben we een kas gebouwd. Soms zit ik er hele dagen want ik zaai, stek en vermeerder alles zelf Ook onze eigen groente, kruiden en aardappels. Dat proefje hoor. Van het fruit maak ik jam en chutney. Kruiden als marjolein gebruik ik niet alleen in de keuken maar ook in boeketten en kransen. Net als kalebassen. Ik voel me als een vis in 't water tussen de bloemen, planten, groente en fruit. Ieder jaar verzin ik nieuwe combinaties van eenjarigen tussen de vaste planten. In de tuin kan ik al mijn creativiteit kwijt. Cosmea en riddersporen zijn mijn lievelingsbloemen. Die vrolijke kleuren tussen de vrouwenmantel hebben mijn hart gestolen. Kale plekken vul ik op met potten. lepe neemt het gras voor zijn rekening. Aan het eind van het seizoen slepen we de overwinteraars naar binnen, 'n Heel gesjouw, maar ik doe het graag, 's Winters snuffel ik tuinboeken en tijdschriften door en maak ik decoraties voor in huis. En mooie kransen met voer voor vogels. Ondertussen droom ik alweer van het volgend tuinseizoen!"

---
Rozenboog
Familie Kettelarij, Nunspeet. Tuin 150 m2.

„Ook al is onze tuin niet zo groot, toch werk ik er in het seizoen zo'n drie tot vier uur per week in. Gras maaien, uitgebloeide bloemen wegknippen, sproeien", vertelt Agaath. „Overigens is tuinieren niet mijn grootste hobby maar ik doe het toch met plezier. Ik geniet wel van alles wat groeit en bloeit. Vooral van rozen en hortensia's ben ik erg gecharmeerd. Vanuit de kamer kijk ik zo op de rozenboog. Dat is in de bloeiperiode een mooi gezicht. In de toekomst willen we het grasveld vervangen om de borders te vergroten en dichter te beplanten. Een dichtere beplanting houdt wellicht katten uit de tuin. Planten stekken gaat me goed af. Vaak ruil ik met andere tuiniers en de krijgertjes geef ik een extra mooi plekje!"

---
Buxushaagjes
Gerda Kuiper, Apeldoorn. Tuin 500 m2

„Dat we pas sinds verleden jaar aan de tuin begonnen zijn, is wel te zien", zegt Gerda, wijzend naar de jonge buxusranden die de tuin indelen.
„Mijn man heeft de grove lijnen uitgezet, waarna ik de rest ingevuld heb. De rozen komen bij Stam in Ochten vandaan, waar we zijn wezen kijken om ideeën op te doen. De groenblijvende buxushaagjes zorgen voor een bepaalde symmetrie en het voordeel is dat je perk voor perk kunt onderhouden.
En 's winters is het een groen element als de rest kaal is. Als het even kan, ben ik dagelijks in de tuin bezig. Je vergeet al doende de beslommeringen van alle dag. Je wordt er zo heerlijk leeg van. Veel planten heb ik via een ruilsysteem gekregen maar vrienden en familie brengen ook spontaan planten en stekjes voor me mee. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te kweken, en al zeg ik het zelf, het lukt me aardig."

---
Waterval
Marian en Henk Meuleman, Oene. Tuin 700 m2

„Zo rond mei/juni is het echt spitsuur in de tuin. Dan is het een kwestie van elke week goed bijhouden. Soms kies ik, in plaats van het huis te doen, voor de tuin. Als hij er dan weer uitziet als een plaatje ga ik er echt voor zitten en kijk ik voldaan rond", zegt Marian enthousiast. „Ik heb een zwak voor veldbloemen. Zo'n mengeling van ouderwetse korenbloemen, klaprozen en margrieten. Een hovenier heeft de tuin ontworpen volgens onze wensen en de beplanting geadviseerd. Maar Henk en ik hebben het karwei samen geklaard. Ik zie ons nog slepen met hulst, laurier, hortensia's en magnolia. Deze vijver verbindt de voor- en achtertuin. Er staan baardirissen, pijlkruid en waterlelies. Het water van de vijver in de achtertuin wordt gevoed door een heuse waterval, 'n Creatief idee van Henk. Enig hoor! De tuin gaat over in een boomgaardje. Bij het ontwerp hebben we bewust rekening gehouden met speelmogelijkheden voor de kinderen. Op het grasveld kunnen ze uit de voeten en samen met de buren hebben we een speeltuin aangelegd. Tussen het tuinieren door kan ik de kinderen in de gaten houden. Ideaal."

---
Landschappelijke sfeer
Familie Hoogendoorn, Loenen. Tuin 2500 m2

„Van jongs af aan voelde ik me aangetrokken tot tuinieren. Het geeft zoveel voldoening als de planten het willen doen", zegt mevrouw Hoogendoorn. „Tussen de bloemen en planten voel ik me zo verbonden met Gods schepping. Hoewel de tuin al heel wat jaartjes bestaat, hebben mijn man en ik hem opnieuw aangelegd met verschillende tuinkamers en terrassen. Uiteraard met behoud van de oude bomen. Groenblijvers als buxus en rhododendrons geven rust. Ik val op buxus en hosta's. De schorspaden, rozenbogen en vijvers onderstrepen de landschappelijke sfeer met uitzicht op de weilanden en de bosrand. Logisch dat hier veel dieren over de vloer komen. Vogels, vlinders, eekhoorns en soms een ree. De tuin slokt wel veel tijd op. We werken er met het hele gezin aan. De kinderen maaien gras en mijn man doet het zware werk. Blad harken in de herfst en het snoeien van de rozen zijn tijdrovende klussen. Ik heb gekozen voor Engelse rozen, zoals de Just Goey en Graham Thomas. En pioenrozen. Die kweek ikzelf."

---
Bloemenzee
Corry Sielias, Apeldoorn. Tuin 300 m2

„Mijn hefde voor de tuin is geboren toen wij hier in '92 kwamen wonen. Intussen is tuinieren mijn grootste hobby. Ieder vrij uurtje ben ik in de tuin te vinden", vertelt Corry enthousiast. „Ik probeer de tuin zo te beplanten dat er geen zwarte aarde meer zichtbaar is. 's Zomers is de tuin een grote bloemenzee in blauw/rose/wit. Het mag van mij best een beetje wild lijken. Ik heb een voorkeur voor vaste tuingeraniums, maar ook voor eenjarigen als papavers, juffertje in 't groen en riddersporen. Die zaai ik gewoon ter plekke tussen de vaste planten. Hoge planten zet ik soms vooraan, zodat je erdoorheen kunt kijken. Om steeds kleurige bloeiers in de tuin te hebben, ga ik iedere maand naar een kweker of tuincentrum en koop ik planten die ik mooi vind en die in de tuin passen. De vijver neemt een belangrijke plaats in. Weliswaar niet qua afmeting maar wel als rustpunt, 't Is leuk om al het leven erin en erboven te volgen. Die kikker op de rand van de vijver heb ik laatst op de kop getikt. Is-ie niet enig?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.