+ Meer informatie

Blanke kerk moet steun aan De Klerk stoppen

Beyers Naudé en Smith bepleiten:

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG (ANP) - Twee prominente voormalige predikanten van de blanke Nederduitse Gereformeerde Kerk (NGK) hebben deze kerk opgeroepen een „moedig standpunt" in te nemen over de huidige crisis in Zuid-Afrika.

Dr. C. F. Beyers Naudé en dr. N. Smith, thans beiden predikant in de zwarte zusterkerk van de NGK, vinden dat de onthullingen over geheime betalingen aan de Inkatha-beweging de invloedrijke NGK aan het denken moeten zetten over haar steun aan de „zogenaamd christelijke regering". Veel te lang hebben blanke christenen de regerende Nasionale Party haar gang laten gaan met „de schandelijkste geheime strategieën", aldus de predikanten.

Verantwoordelijkheid

De NGK heeft op dit moment een bijzondere verantwoordelijkheid, omdat de meerderheid van de leden van het parlement en de regering lid is van deze kerk. „Kan de NGK blijven weigeren de regering te bekritiseren?" aldus Beyers Naudé en Smith. Zij wijzen erop dat het internationale isolement van de blanke kerk des te groter wordt als de NGK nu geen duidelijk standpunt inneemt.

Enkele weken geleden riep ook de Zuidafrikaanse Raad van Kerken (SACC) de NGK op om deze en elke toekomstige regering van Zuid-Afrika „op bijbelse gronden" te bekritiseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.