+ Meer informatie

Te trage groei

1 minuut leestijd

MOSKOU — De industriële groei in de Sovjet-Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar verder vertraagd, zo blijkt uit zaterdag vrijgegeven statistisch overheidsmateriaal. Uit het door het centraal bureau voor de statistiek verstrekte en door het regeringsblad Izvestja gepubliceerde gegevens blijkt voorts dat de produktie van staal en steenkool in de Sovjet-Unie enigszins is afgenomen.

De produktie van vlees, waaraan bijna altijd tekorten bestaan, en van zuivelprodukten was ook 2 procent lager vergeleken met het eerste kwartaal van 1980. Dat stond in sterke tegenstelling tot de grote verhoging van de produktie van melk en vlees voorzien in het nieuwe vijfjarenplan.

De olieproduktie bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar 150 miljoen ton. Dat was een procent hoger dan in het eerste kwartaal van het vorig jaar maar minder dan nodig is om het streefgetal van 610 miljoen voor 1981 te halen. Volgens Westerse deskundigen is het overigens nog te vroeg om te zeggen of de Russen hun doel zullen bereiken.

Tussen 1 januari en 31 maart was de industriële produktie 3,1 procent hoger. Voor heel 1981 is •een groeipercentage van 4,1 voorzien. In de periode tussen 1966 en 1975 groeide de industriële produktie met zo'n 8 procent per jaar. Tijdens het vijfjarenplan dat in december 1980 eindigde.was de groei 4,6 procent. Vorig jaar beliep de produktiegroei 3,6 procent. Volgens de Westerse deskundigen is de afnemende groei gedeeltelijk het gevolg van de rijping van de Russische economie. Voor een deel wijsf zij echter op de problemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.