+ Meer informatie

Noodlijdend imperium Maxwell valt uit elkaar

Curatoren pogen aantal kranten te verkopen

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP/AP) — Het noodlijdende uitgeversimperium van Robert Maxwell is gisteren onder gerechtelijke curatele gesteld. De curatoren zullen pogen een aantal onderdelen van het concern, zoals de Amerikaanse Daily News en The European, te verkopen.

Voor de meeste andere onderdelen van het ondoorzichtige conglomeraat van 400 bedrijven en bedrijfjes, dat door Maxwell tot vlak voor zijn dood -nu een maand geleden- werd opgezadeld met een schuld van 7 miljard gulden, zal spoedig definitief het doek vallen. De ontmanteling van het concern zal gezien zijn duistere structuur een gecompliceerde zaak worden. Een eerste onderzoek heeft al uitgewezen dat een bedrag van een kleine 2 miljard gulden zoek is.

Twee broers

De nabestaanden van Maxwell hebben aangegeven dat zij al hun aandelen in het concern willen verkopen. De New York Daily News, die Maxwell in maart kocht, vroeg gisteren uitstel van betaling aan. Daarmee wil de krant haar bestaan redden. maakte hoofdredacteur James Willse gisteren bekend.

Kevin en lan Maxwell, zoons van de overleden mediamagnaat, maakten gisteren bekend dat de privé-bedrijven van de familie Maxwell uitstel van betaling hebben aangevraagd. Het uitstel van betaling —voor Headington Investments en Robert Maxwell Group- vrijwaart de ondernemingen voorlopig van de vorderingen van de schuldeisers. De privé-bedrijven hebben schulden van naar schatting een miljard pond sterling (ƒ 3,3 miljard). De gebroeders Maxwell lieten weten het besluit te hebben genomen omdat besprekingen over herfinanciering op niets waren uitgelopen. De banken waarbij de privé-bedrijven in het krijt staan, zullen nu waarschijnlijk aansturen op een faillissementsaanvraag. Volgens de twee broers worden met het in de arm nemen van bewindvoerders de werknemers gerustgesteld en overhaaste maatregelen vermeden.

Fraude

Gisteren meldde de Daily Mirror, onderdeel van het tanende Maxwellimperium, dat de overleden mediamagnaat in de weken voor zijn dood 426 miljoen pond (ƒ 1,38 miljard) uit de pensioenfondsen en bezittingen van onder meer Mirror Group Newspapers (MGN) heeft geroofd. Het geld zou zijn gebruikt om de kas van de privé-bedrijven te spekken.

De familie Maxwell heeft gisteravond laten weten haar belangen in de aan de Londense beurs genoteerde Maxwell Communication Corporation (MCC) en Mirror Group Newspaper (MGN) te willen verkopen. De familieleden hebben 68 procent van MCC en 51 procent van MGN in handen.

Volgens diverse Britse kranteberichten zou Maxwell zijn imperium alleen overeind hebben kunnen houden met geld dat hij uit de kas van de pensioenfondsen had gestolen. Het Britse fraude-bestrijdingsbureau is een onderzoek begonnen. Gepensioneerde werknemers van Maxwell noemden hem gisteren de „grootste diefvandeeeuw".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.