Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Vlees dichtschroeien

Dit wil zeggen dat het vlees (bijvoorbeeld biefstuk) in hete boter of vet en op hoog vuur dichtgeschroeid wordt, zodat er geen sappen kunnen ontsnappen. Hierdoor blijft het vlees onder de dichtgeschroeide buitenkant mals en sappig. Roomboter is minder geschikt om vlees dicht te schroeien, omdat de boter bij hogere temperaturen verbrandt. Dat is te zien aan de blauwe walm.

Marinade / marineren

Een marinade bestaat uit vloeistof als (wijn)azijn, olie of een mengsel hiervan, in combinatie met kruiden en diverse andere smaakmakers. In de marinade worden vlees, wild, spek, gevogelte en soms ook vis gemarineerd om het vlees zacht te houden en er tevens een lekker smaakje aan te geven. Na het marineren wordt er gebakken, geroosterd of gegrild. Vaak duurt het marineren enkele uren tot een halve dag.

Knolvenkel uit eigen tuin

Van knolvenkel eten we de bovengrondse bol, die gevormd wordt door de verdikte bladstelen aan de onderkant. Knolvenkel kan rauw of gekookt gegeten worden en heeft een wat zoete, anijsachtige smaak.

Wanneer u deze groente zelf in de tuin wilt kweken, is het handig te weten dat de plant een zogenaamde langedagplant is. Dat houdt in dat venkel bij lange dagen gemakkelijk doorschiet ofwel vroegtijdig gaat bloeien. Daarom wordt venkel vaak pas na de langste dag (21 juni) gezaaid. Ook warme droge zomers bevorderen het doorschieten. Gelukkig zijn er tegenwoordig rassen die minder snel geneigd zijn dit te doen. Denk aan Zefa-Fino, Perfektion en verschillende hybride (F1) selecties. Vochthoudende en humusrijke lichte grond of verbeterde zware grond zijn geschikt voor knolvenkel. De plantjes kunnen zowel voorgezaaid worden als ter plaatse worden gezaaid. Uitplanten of uitdunnen gebeurt op 20 centimeter in de rij; de rijafstand is ongeveer 45 centimeter.

Knolvenkel heeft maar weinig bemesting nodig en verdraagt zeker geen verse mest. Het is belangrijk de planten steeds van water te voorzien, zeker bij het uitplanten en tijdens de vorming van de bol. Droogte veroorzaakt groeistagnatie en bevordert het voortijdig doorschieten. Daarom wordt ook wel een mulchlaag aangebracht of worden de knollen aangeaard. Oogst knolvenkel bijtijds want oudere knollen worden vezelig. Het gewas is nauwelijks tegen vorst bestand. Oogst ze voor het gaat vriezen, op een koele plek zijn ze nog enkele weken te bewaren.

Gegratineerde venkel

Venkel is een heerlijke groente, die je als voorgerecht of als groente bij de hoofdmaaltijd kunt serveren. Gaat het om een voorgerecht, neem dan per persoon een halve venkelknol. Bij de hoofdmaaltijd twee halve. Venkel bevat veel vezels en een flinke hoeveelheid ijzer.

Ingrediƫnten:
Zoveel venkelknollen als u nodig hebt
Beetje roomboter
Geraspte kaas
Zout
Beetje olie om een lage ovenschaal in te vetten

Bereiding:
Was de venkelknollen, verwijder de uitsteeksels en snijd de knollen doormidden, zodat er twee platte helften ontstaan.
Kook ze 7 minuten in water met zout.
Laat ze uitlekken en vet de ovenschaal in.
Leg de helften met de snijkant naar boven in de schaal.
Bestrijk de snijvlakken met boter en strooi de kaas erover.
Zet de schaal 15 tot 20 minuten onder de gril, tot de bovenkant goudbruin is.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juni 2009

Terdege | 92 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juni 2009

Terdege | 92 Pagina's