+ Meer informatie

Opheffen overlast Go-Tan Kesteren

Anders dreigt Kroonberoep

2 minuten leestijd

KESTEREN — Het rijsttafelproduktenbedrijf Go-Tan te Kesteren is met behulp van TNO bezig plannen te maken om de stankoverlast op te heffen. Lukt dat niet dan zal het gemeentebestuur van Kesteren het bedrijf op last van de Kroon moeten sluiten.

In 1975 heeft de gemeente Kesteren Go-Tan een hinderwetvergunning verstrekt voor het vervaardigen van rijsttafelprodukten, waarin maatregelen werden voorgeschreven voor het tegengaan van stankoverlast. Het bedrijf heeft zich daarmee beziggehouden, maar de resultaten bleven uit, want de omwonenden bleven klagen over de stankoverlast. Diverse instanties zijn daarover benaderd.

In 1978 greep de inspekteur voor de volksgezondheid in de provincie Gelderland in en eiste een oplossing van het probleem. Zo werd de gemeente Kesteren nauwer bij deze zaak betrokken.

Go-Tan nam een deskundig bureau in de arm voor het maken van plannen die zouden moeten leiden tot de opheffing van de stankoverlast. Door omstandigheden kwam daar niet snel wat uit. Daarom heeft de inspekteur voor de volksgezondheid het gemeentebestuur van Kesteren in 1980 tot tweemaal toe verzocht het bedrijf te sluiten.

Werkgelegenheid

B en w weigerden daartoe over te gaan, omdat er 35 arbeidsplaatsen op de tocht zouden komen te staan en er toch nog gewerkt werd aan de oplossing van het probleem stankoverlast. De inspekteur ging daarna in beroep bij de Kroon en werd in het gelijk gesteld, met dien verstande dat Go-Tan verplicht werd op korte termijn maatregelen te nemen. Doet men dat niet dan zijn b en w van Kesteren verplicht het bedrijf te sluiten.

Volgens wethouder J. van Dijkhuizen (CDA) heeft de gemeente Go-Tan geadviseerd TNO in de arm te nemen. De gemeente hoopt dat met behulp van deze instantie maatregelen kunnen worden opgesteld voor het opheffen van de stankoverlast, zodat de gemeente een nieuwe hinderwetvergunning kan verlenen en niet tot bedrijfssluiting hoeft over te gaan. Alles moet wel op korte termijn plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.