+ Meer informatie

„Hdmut, neem ons bij de hand"

Bondskanselier sluit campagne af met verzoenende woorden in Leipzig

5 minuten leestijd

LEIPZIG - Messestad Leipzig maakt zich op voor hoog bezoek: bondskanselier ~ Kohl komt zijn Oostduitse verkiezingstournee afsluiten. „Eigenlijk hoort Kohl hier natuurlijk niet thuis. Het zijn ónze verkiezingen", merkt een DDR-burgeres op gematigde toon op. We staan in de rij voor een restaurant. Een kop koffie gaat er altijd In In spraakmakende verkiezingstijden.

Als we eenmaal binnen zitten in de - gezellige ruimte aan het Operaplein, informeert de kordate serveerster niet , alleen naar onze bestelling, maar ook • naar onze nationaliteit. „Ach, Hollanders! Uit Amsterdam? Zeg, waar " liggen jullie tulpenvelden precies? Daar zou ik dolgraag naar toe willen!"

We delen ons tafeltje met een boekhouder uit het noorden van de DDR en een docente Engels van de universiteit van Halle. De rekenaar

zegt verzot te zijn op oude boeken: . „Zo houd ik me geestelijk redelijk in , evenwicht. Overdag ben ik met cijfers bezig en 's avonds met letters". , Hij is CDU'er. De dame schrijft zelf boeken en stemt zondag waarschijnlijk op de SPD. Beide DDR-burgers maken zich zorgen over de cultuur in hun woongebied. Berlijn heeft de subsidiekraan sinds de spectaculaire ' politieke ommekeer van herfst vorig jaar abrupt dichtgedraaid. „Cultuur ' brengt immers geen geld op. Zij kost geld", verzucht de schrijfster.

De boekenverzamelaar tempert " haar somberheid: „Vroeger mochten er dan meer kunstzinnige projecten zijn, maar daar lag altijd de schaduw ' van de wil van de partij overheen. We hebben in feite een onvrije, slaafse kunst. We moeten nu gewoon materieel even de tanden op elkaar zetten. Er breken heus wel weer betere tijden aan. En Iaat je vooral niet wijsmaken door links hier dat ze in de Bondsrepubliek geen mark voor literatuur en kunst overhebben".

De docente beaamt zijn opbeurende woorden: „Het is toch te gek dat ik als wetenschapper niet eens mijn eigen vak goed kon bijhouden. Naar Engeland reizen was er natuurlijk niet bij en mijn enige bron op de universiteitsbibliotheek was de waardeloze krant van de Britse communistische partij".

Bloembollen

Het wordt hoog tijd om ons op het balkon van het operagebouw te gaan nestelen. Dat lukt niet direct. Bij de kapstok schiet een jonge Oostduitser ons aan. „Jullie komen uit Holland? Wanneer gaan jullie ons helpen! Of slapen jullie soms, laat je anderen de kaas van het brood eten. Er valt met ons prima economisch samen te werken. Waar blijven jullie joint ventures? Jullie Hollanders pochen toch altijd zo op jullie bloembollen hè. Weet je dat wij ze ook kweken en dat de beste naar jullie geëxporteerd worden?"

Wie is tegen zo veel Oostduitse superioriteit opgewassen? Zelfs zijn echtgenote schijnbaar niet. Die laat hem glimlachend begaan en geeft ons een knipoogje. We scheiden als vrienden: We geven zijn economische noodkreet onmiddellijk door.

Bondskanselier Kohl laat nog op zich wachten. Tijd voor een kort praatje met een plaatselijke CDUprominent, en wel dr. Karl Zwiener. Kohl. Zichtbaar geëmotioneerd vertelt hij hoe hij als veertienjarige de verdrijving van de Duitsers uit Polen na de Tweede Wereldoorlog meemaakte. „Dat alles wil absoluut niet zeggen dat ik torn aan de naoorlogse DuitsPoolse grens. Nee, zij moet zo blijven".

Dr. Zwiener is in het dagelijks leven verantwoordelijk voor het toezicht op 's lands peuterzaien. „In dat opzicht is er nog weinig veranderd in de DDR. Er heersen nog dezelfde drilmethoden, je komt nog dezelfde liefdeloosheid tegen. Met succes heb ik mij indertijd gekeerd tegen militairistisch speelgoed in de peuterzalen. Dat is me door de partij niet in dank afgenomen, maar ik heb gewoon doorgezet".

Al vroeg is de Oostduitse psycholoog lid geworden van de CDU. „Dat hebben er velen met mij gedaan. Zo kreeg de SPD geen vat op ons met al haar vergaderingen en activiteiten. We hebben als CDU geprobeerd te redden wat er nog te redden viel. Momenteel gaan we onverminderd door met de ontmanteling van de Stasi. (Stasi is de afkorting voor de Staatssicherheitsdienst, de geheime politie van de DDR). Onlangs hebben we opnieuw een geheime cenrale blootgelegd. Die functioneerde nog volop nota bene! De Stasi-affaire met Wolfgang Schnur gaat onze lijst zeker stemmen kosten. De geheime dienst heeft mij ook één keer op proef gedwongen mee te werken. Ik schreef zo'n belabberd rapport, dat ze me daarna altijd met rust hebben gelaten".

Buiten zwellen de geluiden aan. We haasten ons naar het balkon. „Helmut!", „Helmut!", schalt het uit duizenden monden over het immense Operaplein. Naar schatting 320.000 Saksen bereiden de Westduitse bondskanselier een waarlijk triomfantelijke entree. Op weg naar het spreekgestoelte op het balkon schudt een stralende Kohl (op het spandoek simpelweg als „Onze kanselier" geduid) tientallen handen.

Een zee van vlaggen drukt het innige verlangen van de menigte naar één Duitse staat uit. Taal naar Kohls politieke hart spreken ook de vele spandoeken: „Helmut Kohl, ons alternatief voor 57 jaar barbarij, 19331990"; „Helmut! Jij bent de hoop voor miljoenen. Wij willen in één Duitsland wonen. We hebben er al lang genoeg naar gesmacht. Aanstaande zondag rekenen we met de Roden af". Korter en minstens zo krachtig is natuurlijk: „Mit Helmut Kohl für Deutschland!"

Kunstmatig

De economische wensen van Kohls Oostduitse bewonderaars ontbreken evenmin in Saksenland: „Helmut, neem ons bij de hand en leid ons naar het economisch wonderland"; „Liever met de D-Marken leven dan mijn stem aan de Linksen geven" en „Bundesland Sachsen wird wieder wachsen" (Saksen zal weer bloeien).

Met een ontspannen glimlach hoort de 40-jarige burgeres van Leipzig Karin Knauth („ik ben even oud als de DDR! Ik heb dus alles meegemaakt") de Duits én Europees getinte, verzoe

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.