+ Meer informatie

Aritha Vermeulen schrijft jeugdboek over verzamelwoede

2 minuten leestijd

jeugdboek 13+

Verzamelwoede, het kan de spuigaten uitlopen. Noa (14) weet er alles van. Haar moeder maakt er een puinhoop van in huis, zowel letterlijk als figuurlijk. Noa nodigt daarom nooit iemand thuis uit, zelfs haar vriend Nick niet. Af en toe probeert ze haar moeder af te remmen. Heeft mama echt die 35 tuinkabouters nodig? En die dozen vol met pocketboekjes staan toch alleen maar in de weg? Helaas klaagt haar moeder dan dat Noa haar niet begrijpt. Als het huis te klein wordt voor alle rommel, moet Noa zelfs verhuizen naar een caravan in de tuin.

Maar Noa heeft ook andere zorgen. Waarom mag ze niet weten wie haar opa en oma zijn? Wie is die vrouw die bij hen aanbelde? En hoe houdt ze Nick buiten de deur? De maat is vol als haar moeder verward en agressief wordt. Noa vlucht, maar is dat de oplossing?

Aritha Vermeulen snijdt een origineel en boeiend thema aan. De verschillende verhaallijnen zijn mooi in elkaar verweven. De schrijfstijl is wisselend. Soms met mooie associaties, zoals wanneer Vermeulen de oude buurvrouw beschrijft: „In het gouden zonlicht ziet de huid van haar gezicht eruit als breekbaar porselein vol kleine barstjes”. Soms met te veel uitleg, waardoor de vaart uit het verhaal gaat.

Het boek is geschreven vanuit christelijk perspectief, hoewel Noa niet gelovig wordt opgevoed. Zowel de buurvrouw als Nick laat iets zien van de meerwaarde van het geloof. En als ze gedeeltelijk bij haar christelijke opa en oma gaat wonen, merkt Noa soms dat God er ook voor haar wil zijn.


boekgegevens

Nick en ik, Aritha Vermeulen; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2016; ISBN 978 94 627 8578 6; 184 blz.; € 9,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.