+ Meer informatie

Mes in uitgaven van Ridderkerk

SGP: veiligheid gaat voor

2 minuten leestijd

RIDDERKERK — Vandaag (woensdag) is de behandeling van de meerjarenbegroting van de gemeente Ridderkerk begonnen. Omdat ook de gemeente steeds meer moeten gaan inleveren is het devies: bezuinigen. Voor een gemeente als Ridderkerk komt dat erop neer, dat voor 1981 circa tien gulden en voor 1982 circa twintig gulden per inwoner ingeleverd moet worden, hetgeen respectievelijk circa 4,5 en 9 miljoen gulden is.

In de begroting staan - zoals eerder deze week werd vermeld - geen sociaal culturele zaken. Desalniettemin komt de gemeente nog maar amper rond. Bedroeg de ruimte door accrès vorig jaar in de meerjarenbegroting 1980-1984 bijna anderhalf miljoen, voor de periode 1981-1985 is dit slechts 53.000 gulden. Het CDA noemde als posten welke afgevoerd kunnen worden onder andere de werkweken op scholen (45.000 gulden). De baarmoederhalskankeronderzoeken, wat wel een belangrijke zaak is, werden voorheen gesubsidieerd, maar nu dat de noodzaak hiervan duidelijk moet zijn voor een ieder, moet men daar nu geen 75.000 gulden meer voor beschikbaar stellen. Ook de schooltandverzorging (75.000 gulden) en het cultureel centrum (150.000 gulden) moeten worden geschrapt. Hiervoor kan het wijkwerk en het bibliotheekwerk gesteund worden, aldus de CDA.

Daarentegen vindt de SGP, dat juist voor het Wijkactiviteitencentrum (WAC) geen gelden beschikbaar moeten komen, maar dat de verkeersveiligheid van groter belang is. Zo vindt deze partij dat er verbeteringen dienen te worden aangebracht aan de Rijksstraatweg te Rijsoord. Over deze weg fietsen dagelijks met name veel scholieren. Ook de voorzieningen voor de jeugd in de toekomstige Kuiperschool dienen opnieuw door de raad te worden bezien, zodat er ook dan weer gelden vrijkomen voor het algemeen belang.

ONVERANTWOORD
Eén van de posten, die afgevoerd zijn, is het redvoertuig van de brandweer. De SGP vraagt zich af of in de nieuwbouw in de industriewijk Donkersloot en in het in aanbouw zijnde bejaardencentrum zulke voorzieningen worden getroffen, dat men bij een brand of een ramp wel kan wachten op het redvoertuig uit ander naburige gemeenten (als deze dan wel direct ter beschikking zijn). Derhalve vindt de SGP het onverantwoord deze post af te voeren van de begroting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.