+ Meer informatie

„Middel te duur voor migrainepatiënten "

Tablet van 30 gulden niet vergoed

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Het nieuwe migrainetablet Imigran dreigt onbereikbaar te worden voor verreweg de meeste migrainepatiënten.

Een commissie van de Ziekenfondsraad heeft namelijk onlangs staatssecretaris Simons (Volksgezondheid) geadviseerd het middel niet geheel te vergoeden. Een tablet kost ongeveer dertig gulden, maar op ongeveer een kwartje na zal de patiënt alles zelf moeten betalen. Dat deelde gisteren de Nederlandse Vereniging van Migrainepatiënten mee.

Imigran is sinds juni in Nederland geregistreerd. Het moest worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), dat op 1 juli is ingevoerd. Er trad enige vertraging op omdat de commissie die over dat GVS adviseert, nog wat vragen had aan fabrikant Glaxo.

Woensdag stelde de commissie dat Imigran geen wezenlijke voordelen heeft boven medicijnen met ongeveer dezelfde werkzame stof. Daarom moet het worden opgenomen in een GVS-groep met gelijksoortige middelen en voor die groep geldt een vergoedingslimiet. Dat is immers de kern van het GVS: de patiënt krijgt de gemiddelde prijs van de medicijnen uit die groep vergoed en moet het verschil bijbetalen als het middel duurder is.

Minder bijwerkingen

Dat loopt voor het dure Imigran dus flink op, stelt de patiëntenvereniging. Zij is het niet eens met de commissie dat Imigran ongeveer dezelfde werking heeft als al bestaande middelen. Het werkt sneller en beter en heeft minder bijwerkingen, zo ervaren de meeste patiënten. „Ook de mogelijkheid tot het terugbrengen van het kortdurend werkverzuim, dat nu zo'n 45 miljoen gulden per jaar kost, wordt hierdoor gewoon van tafel geveegd, aldus de vereniging.

Op het ministerie van WVC werd gisteren overlegd over de vergoeding van Imigran. Fabrikant Glaxo wil wachten met een reactie tot staatssecretaris Simons een besluit heeft genomen.

De misverstanden en fouten in de argumentatie van de commissie liggen misschien in het feit dat in deze commissie vreemd genoeg geen neuroloog of migrainespecialist zitting heeft. Dat stelt neuroloog dr. L. Hogenhuis, voorzitter van de Nederlandse Migraine Stichting in een reactie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.