+ Meer informatie

Sam Nujoma mag Namibië binnen

Deelneming aan vrije verkiezingen

1 minuut leestijd

WINDHOEK — De door de Zuidafrikaanse regering benoemde bewindvoerder voor Namibië, mr. M. T. Steyn, heeft gisteren een verrassend aanbod gedaan. Hij zegt de omstreden SWAPO-guerrilla-leider Sam Nujoma een vrijgeleide naar Namibië toegezegd te hebben waardoor Nujoma direkt betrokken kan worden bij de verkiezingen in het gebied.

De beslissing om Nujoma een vrijgeleide te geven werd genomen na uitvoerig overleg tussen de Zuidafrikaanse regering en de ambassadeurs van Canada, de Verenigde Staten, WestDuitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Zuidafrikaanse eerste-minister Vorster heeft tot op heden nog steeds geweigerd contact aan te gaan met Nujoma. Steyn wil de SWAPObeweging een kans geven. Hij maakte gisteren echter eveneens duidelijk dat ook zonder medewerking van de SWAPO, die in Zuidwest-Afrika over geringe aanhang zou beschikken, een oplossing kan worden gevonden voor de onafhankelijkheidswording van Namibië.


In het noorden van Namibië zijn nog altijd noodwetten van kracht. Die wetten moeten tijdelijk aan de kant worden geschoven om de verkiezingen mogelijk te maken. Steyn zegde toe dat dit zal gebeuren. De noodwetten houden verband met de SWAPO-artiviteiten die vanaf Angolees grondgebied in Namibië speldeprikjes probeert te geven.


Tot nu toe heeft Nujoftia de oplossingen voor Namibië steeds verworpen. Voor hij aan de verkiezingen wil meewerken moeten eerst de Zuidafrikaanse troepen van de noordgrens met Angola worden teruggetrokken en „politieke gevangenen in vrijheid worden gesteld".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.