+ Meer informatie

Opkomst verkiezingen vanmorgen zeer laag

„Nog nooit zo rustig meegemaakt"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De animo voor de provinciale statenverkiezingen is vooralsnog ver te zoeken. Uit de eerste opkomstcijfers in de ochtenduren blijkt dat nog maar weinig kiezers de gang naar het stembureau hebben gemaakt. Landelijk gezien blijft de opkomst achter bij die van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maar ook bij de statenverkiezingen van 1987.

Op een enkele uitzondering na is het op de meeste Amsterdamse stembureaus vanochtend erg rustig geweest. De opkomst is volgens de voorzitters van de stembureaus „zeer matig". Traditiegetrouw stemden in de ochtenduren voor het merendeel ouderen. „Ik heb het nog nooit zo rustig meegemaakt", stelde een voorzitter die de mening van veel voorzitters deelt dat het beeld er voor het totale opkomstpercentage „niet veelbelovend" uitziet.

Een concrete schatting valt nog moeilijk te maken, enkele uren na de opening van de stembureaus. Behalve voor provinciale staten moeten de Amsterdammers in Buitenveldert, Watergraafsmeer en Amsterdam Zuidoost hun stem uitbrengen voor de verkiezing van drie van de in totaal zestien deelraden. Dit levert over het algemeen weinig verwarring op. De Arnsterdammers lijken beter bekend met het verschijnsel stadsdeelraad dan een jaar geleden toen er gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen voor dertien deelraden moest worden gestemd.

Van de Haagse kiezers was rond 10.00 uur 7,68 procent naar het stemhokje gekomen. Dat is een lagere opkomst dan bij de statenverkiezingen in 1987. Toen hadden 10,2 procent van de stemgerechtigden hun stem al uitgebracht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was dat 8,45 procent.

Ook Rotterdam meldt een „zeer lage opkomst". Uit een peiling bij tien stembureaus blijkt dat 7 procent van de Rotterdammers in de ochtenduren had gestemd. De belangstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was met 11 procent in de ochtend een stuk groter.

Arnhem meldde rond 10.00 uur een opkomst van rond 11 procent. In Nijmegen stemde 9 à 10 procent van de kiezers, „beduidend minder" dan de opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. In Apeldoorn lag het percentage ongeveer gelijk met dat van de gemeenteraadsverkiezingen: 11 procent. Eindhoven noteerde een voorlopige opkomst van 9 procent en in Den Bosch is de opkomst „bedroevend laag".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.