+ Meer informatie

Aww-uitkering niet verlaagd maar bevroren

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Weduwen en weduwnaars met kinderen onder de 18 krijgen per 1 januari aanstaande waarschijnlijk niet te maken met een verlaging van hun aww-uitkering, maar met een bevriezing daarvan. Staatssecretaris Ter Veld heeft dat gisteren aangekondigd.

De maatregel is bedoeld om de overgang van de huidige algemene weduwen- en wezenwet (aww) naar de nieuwe algemene nabestaandenwet (anw) te verzachten. Ter Veld komt daarmee tegemoet aan de zware kritiek uit de Tweede Kamer op haar wetsvoorstel voor de anw. Weduwen en weduwnaars die nu nog een awwuitkering hebben, gaan er in het oorspronkelijke voorstel van Ter Veld financieel op achteruit. Zo krijgen weduwen en weduwnaars met jonge kinderen op dit moment nog een uitkering van 1(K) procent van het minimumloon. In de anw zal dat straks verlaagd worden naar 90 procent.

Om deze overgang wat te verzachten is Ter Veld nu bereid om de verlaging van de uitkering uitsluitend voor deze groep mensen niet reeds per 1 januari te laten ingaan. Wel wordt vanaf 1 januari hun uitkering niet meer aangepast aan de prijsstijgingen. Na drie jaar is de uitkering daardoor zoveel minder waard geworden, dat dan eenvoudig overgestapt kan worden naar een niveau van 90 procent van het minimumloon.

Deze week voeren tal van organisaties actie tegen de invoering van de anw. Ter Veld noemt de acties „begrijpelijk", maar tegelijk blijft zij erbij dat zij niet anders kan. De anw is namelijk een direct gevolg van een uitspraak van de rechter, waarin aan weduwen en weduwnaren gelijke rechten worden toegekend. Zonder ingrijpen zouden de financiële gevolgen van die gelijke behandeling uit de hand lopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.