+ Meer informatie

FNV-bonden wijzen SER-compromis af

Kroonleden gaan met werkgevers praten

2 minuten leestijd

M1STERDAM/DEN HAAG - Het compromis tussen de Kroonleden en de vertegenwoordigers van de vakcentrales h de Sociaal-Economische Raad (SER) over het ziekteveraiim en de wao, is gesneuveld. De Federatieraad van de FN^ heeft het gisteren tijdens een vergadering in Amsterdam unaniem van de hand gewezen. Mogelijk dat er nu een nieiw meerderheidsvoorstel komt van Kroonleden en vertegenvoord igers van de werkgevers.

Van onze politieke redactie

Hoewel de bonden aanvankelijk ove dit voorstel verschillend dachten, hebben ze het toch afgewezen. Dat kwam mede omdat de Kroonleden in de SER gisteren onverwacht een /oorstel deden om de wao-uitkering te korten. Daarvoor hebben de onafhankelijke leden twee varianten bedaclt. In het eerste krijgen arbeidsongeschikten vanaf 35 jaar een uitkêriqg van 60 procent van het NDORDWIJK - Op het terlein van de permanente ruimtevaarttentookstelling Noordwiik Space Expo wordt eet model op ware grootte van het Eurcvese ruimtevlieituig Hermes ir elkaar gizet. Het moet Henen als oubliekstrekkr voor de tot september iurende tentonstelling. laatstverdiende loon die oploopt naar 70 procent. In het tweede voorstel krijgen jongeren vanaf 18 jaar 70 procent van het minimumloon uitgekeerd. Ieder jaar komt er dan 1,75 procent bij, zodat ze op 58-jarige leeftijd 70 procent van het laatstverdiende loon ontvangen. De FNV vindt dit voorstel onaanvaardbaar.

De vakbond zal nu met een eigen advies komen over de terugdringing van het ziekteverzuim en de vermindering van de groei in de wao. Volgens FNV-voorzitter Stekelenburg zullen de bonden in het najaar actie gaan voeren als het kabinet besluit tot bezuiniging op de uitkeringen.

Voorstellen

De kans bestaat nu dat Kroonleden en werkgevers in de SER elkaar vrijdag vinden in een meerderheidsadvies aan het kabinet. Na het afhaken van de FNV zijn de Kroonleden teruggevallen op hun oorspronkelijke inbreng, die „op wezenlijke punten overeenkomt met de ideeën van de werkgeversorganisaties. Dat bleek gisteravond na afloop van de marathonvergadering van de SER-commissie sociale verzekeringen.

Volgens VNO-bestuurder J. W. van den Braak is een meerderheid van Kroonleden en werkgevers mogelijk. De werkgevers zijn vooral gecharmeerd van de voorstellen om de hoogte van de wao-uitkering afhankelijk te maken van de leeftijd van een arbeidsongeschikte. Ook de voorstellen voor het terugdringen van het ziekteverzuim en het verruimen van het begrip passende arbeid, spreken de werkgevers aan. Maar de werkgeversdelegaties van VNO en NCW wilden zich niet vastleggen op een nieuw meerderheidsadvies. Er moet eerst opnieuw gesproken worden.

Opties

Werkgevers en de vakcentrale MHP zullen vandaag hun nieuwe inbreng bij de SER indienen. De FNV heeft haar eigen inbreng donderdagmiddag gereed. Het CNV zal niet met een eigen inbreng komen, aldus bestuurder De Geus: „We gaan tot en met 12 juli door. Ik houd alle opties open". Het CNV wil tot het uiterste gaan om een meerderheidsadvies tot stand te brengen, zo kan uit de woorden van de CNV'er worden opgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.