+ Meer informatie

Rijswijkse agente verborg Aage M.

SAMEN NAAR Oi Inmiddels weer op vrije voeten Tariefverhogin^

4 minuten leestijd

3O.e00

De 26-jarige vrouwelijke agente W. J. H. V., uit Rijswijk is aangehouden, omdat zij ervan verdacht wordt de Haagse meesterkraker Aage M. korte tijd verborgen te hebben gehouden in haar woning in Rijswijk.

Zij werd reeds dinsdagmiddag kort na de aanhouding van Aage, gearresteerd. Door het afluisteren van telefoongesprekken van Aage door de justitie, was de politie te weten gekomen dat de voortvluchtige inbreker contacten onderhield met de vrouwelijke politieambtenaar. Zij maakt sinds septemiber 1971 deel uit van het Rijswijkse rechercheteam. Voordien werkte zij bij de geimiformeerde dienst van het Haagse politiekorps. Mej. V. Is aangehouden door rijksrechercheurs.

De aanhouding van de vrouwelijke rechercheur heeft het Rijswijkse politiekopps diep geschokt. Zij is de tweede politieambtenaar, diie in de zaak-Aage M. is aangehoudeiL Eerder werd die inmiddels veroordeelde 50-jari]ge adjudant van politie Piet Z. gearresteeird, omdat hij in imil voor geld politie-infonmatie aan de Haagse inbrrfcer had vearstrekt. Deze politieman wericte toen bij de Haagse politie.

De inmiddels op vrije voeten gestelde vrouwelijke agente blijft in afwachting van de verdere behandeling van de zaak geschorst. Zij heeft evenwel drie maanden geleden al ontslag gevraagd. Dit is haar per 1. september aanstaande verleend. ,De Haagse officier mr. C. van* Steenderen zegt nog in het dxiister te tasten over de vraag hoe Aage en de Rijswijkse agente met elkaar in contact zijn gekomen. Hij zei donderdagavond op een persconferentie bij de Rijswijkse politie dat Aage „een paar maal" bij de agente heeft gelogeerd in de tijd, dat hij door de politie in het hele land gezocht werd. Wanneer dat precies geweest is, wist hij niet.

Volgens de officier is een intieme relatie de hoofdzaak geweest in het contact tussen Aage en de Agente, en is het verkrijgen van politieinformatie niet de hoofdopzet geweest. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat het meisje tegen vergoeding inlich-. tingen heeft verschaft. Voor zover uit de afgeluisterde telefoongesprekken is gebleken — er varen urenlange nachtelijke telefonades tussen. het tweetal - heeft de agente alleen over politiemededellngen gesprolcen, die toch wel min of meer puibliekelijk bekend waren, aldus mr. Van Steenderen.

De Rijswijkse commissaris van politie P. Schultz heeft verklaard dat de agente al op 16 mei haar ontslag bij het Rdjsvrijkse korp had gevraagd. Het was haar 22 mei verleend met ingang van 23 augustus. Volgens de eonraiissairis beviel het politiewerk de agente al lange tijd niet meer en wilde zij Uever een baan in de burgermaatschappij,bijvoorbeeld als hostess in het reiswezen. Meermalen had het meisje daarover met haar chefs gespiroken, al sinds vorig jaar.

AAGE M.

Vrijdag zal niet alleen Aage, maar ook zijn gastheer van de laatste tijd, de 42-jarige J. van der Z., aan de officier van justitie worden voorgeleid. Van der Z. wordt niet alleen verdacht van het verbergen van Aage voor de justitie, maar ook van^ medeplichtigheid aan diefstal van door Aage gebruikte radioapparatuur, waarmee hij de politiefrequenties in Den Haag en omgeving afluisterde.

Aage ontkent inmiddels nog steeds de kraak bij de AMRO-bank aan de Leyweg te hebben gepleegd. Hij wordt er wel van verdacht. De kraak, waarbij in de nacht van 21 op 22 juli de Muis werd opengebrand, maar geen geld kon worden buitgemaakt, gaf in het vooronderzoek naar Aage's verblijtplaats een beslissende wending, doordat een van zijn werkwijzen daarbij was toegepast. Dat gaf de aanwijzingen dat Aage in Den Haag of omgeving kon verblijven. Vandaag wordit Aag* aan de officier van justitie voorgeleid.

Aan de andere, kant betekent de tariefsverhoging ook een teruggang in het aantal reizigerskilometers van naar schatting 115 miljoen op een totaal van ruim 8 miljard reizigerskilometers per jaar, aldus een mededeling van NS.

In tegenstelling tot vorige tarief."!verhogingen heeft de minister deze keer bepaald dat de tarieven op de langere afstanden procentueel het sterkst omhoog zullen gaan en op de kortere afstanden het minst. Dit aldus NS, in verband met de wens van de regering om de verkeerscongestie in en om de grote steden zoveel mogelijk te beperken. De verhoging van prijzen varieert van zes tot tien procent. Zo zullen d e m aximumprijzen van een enteele reis en een dagretour 2e klas komen van 22 op 24 en voor de 1ste klas van 33,- op 36,-. De trajectabonnementen worden met (gemiddeld) zeven procent verhoogd. Het achtdaagse zogenaamde kriskrasabonnement gaat per 1 september in de 2e klas 52,- en in de 1ste klas 78 kosten :(was respectievelijk 48 en 72,-.. De zogenaamde meermanskaart gaat tussen de tien en veertien procent omhoog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.