+ Meer informatie

Van Ommeren slaat vleugels verder uit

2 minuten leestijd

-AMSTERDAM/ROTTERDAM — Dezer dagen gaat International Matex Coal Company, waarin Van Ommeren een belang van 50 pet heeft, opdracht geven voor een uitgebreide studie voor een kolenterminal ten zuiden van New Orleans.

De terminal zou moeten komen op een terrein van ongeveer 900 ha aan de Mississippi. Het ontwerpplan voorziet in de eerste fase in een jaarlijkse doorvoer van 10 min tot 12 min ton kolen. Met deze eerste fase zal naar schatting 60 min tot 70 min dollar zijn gemoeid.

Eind dit jaar kan de definitieve beslissing vallen. Er zijn mogelijkheden dat de uiteindelijke capaciteit van de terminal groeit naar 40 min ton kolen, aldus de heer W. H. Brouwer, voorzitter van de raad van bestuur van Van Ommeren bij het uitkomen van het jaarverslag.

In de divisie buikopslag en binnenvaart heeft vorig jaar vooral Ijet plan voor de bouw van een tankopslagbedrijf in Singapore de aandacht getrokken. Uitbreidingen kwamen ook van de grond in Engeland, in Vlissingen en in Antwerpen.

Niet alleen in de allang bestaande sectoren breidt Van Ommeren uit, er wordt ook gediversifieeerd. Wel is men hierbij erg voorzichtig. Als er iets fout zou gaan, moet de kern van het concern overeind blijven. „We hebben bij anderen genoeg ellende ip verband met diversificaties gezien", aldus de heer Brouwer.

De investeringen in vaste activa stegen bij Van Ommeren vorig jaar van ƒ 102,4 min tot ƒ 141,3 min. Voor de komende jaren zal het gemiddelde niveau van de investeringen ruim ƒ 100 min per jaar bedragen. De zwaartepunten liggen vooral bij de zeescheepvaart en de opslag, in mindere mate bij de handel.

In de handelssector werd dit jaar Sembodja overgenomen, een handelsbedrijf met een jaaromzet van ongeveer ƒ 140 min, 80 man personeel en een goede winstgevendheid. Er zijn kantoren in Amsterdam en het Verre Oosten, behalve Amerika een van de gebieden die de sterke belangstelling van Van Ommeren hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.