+ Meer informatie

Vliegtuigongeluk in China kost aan alle 61 inzittenden het leven

2 minuten leestijd

PEKING (AFP/RTR) - In het oosten van China zijn gisteren 61 mensen omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Een toestel van China Southwest Airlines stortte zo'n 1200 kilometer van de hoofdstad Peking neer. Geen van de inzittenden, allen Chinezen, overleefden het ongeluk, zo meldt de politie.

Het toestel, met aan boord 51 passagiers en elf bemanningsleden, was op weg van Chengdu, in het zuidwesten van China, naar de oostelijke havenstad Wenzhou. Omstreeks half tien Nederlandse tijd stortte het vliegtuig neer bij Ruian, zo'n 30 kilometer van de luchthaven van Wenzhou. In het vliegtuig zaten vooral mensen die in verband met het Chinese nieuwjaar op familiebezoek waren geweest.

Volgens het officiële Chinese persbureau Xinhuap explodeerde het vliegtuig, een in Rusland gebouwde Tupolev 154, 3 seconden voordat het de grond raakte. Over de oorzaak van de ontploffing heerst nog onduidelijkheid. De Chinese autoriteiten hebben een onderzoek aangekondigd. Ook de mogelijkheid van een bomaanslag wordt onderzocht. Op het moment van het ongeluk was het helder weer.

De laatste jaren leek de veiligheid van de Chinese luchtvaart aanzienlijk verbeterd, na een lange reeks kapingen en ongelukken begin jaren negentig. Het vorige grote Chinese vliegtuigongeluk gebeurde in mei 1997. Toen kwamen ten minste 35 mensen om bij een crash van een Boeing 737 van China Airlines in de zuidelijke stad Shenzen.

Nog vorige week woensdag kondigde het dagblad China Daily aan dat het land een kleine 2,5 miljard gulden uit wil geven aan verbetering van het systeem van luchtverkeersbegeleiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.