+ Meer informatie

EG wil zelf Joegoslavische conferentie bijeenroepen

Mogelijk gemeenschappelijk optreden bij uitblijven bestand

3 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De EG-Ianden willen een Joegoslavische vredesconferentie bijeenroepen die voorziet in arbitrage voor het oplossen van geschillen. Als de strijdende partijen in Joegoslavië hiermee niet voor zondag (1 september) akkoord gaan, zal de EG zelf gemeenschappelijk internationaal optreden overwegen, zo heeft minister Van den Broek van buitenlandse zaken vanochtend meegedeeld.

De EG-ministers van buitenlandse zaken hebben in een gemeenschappelijke verklaring, die na middernacht werd uitgegeven, niet gezegd wat dit internationale optreden kan inhouden. Maar vooral Duitsland neigt naar erkenning van Kroatië en Slovenië als onafhankelijke staten.

In de verklaring wordt scherpe kritiek geleverd op Servië en het federale leger. „De ongeregelde Servische troepen zijn op de verkeerde weg als zij denken dat zij de problemen die zij van de nieuwe grondwettelijke orde verwachten, met militaire middelen kunnen oplossen. Het is nog meer verontrustend dat niet langer kan worden ontkend dat eenheden van het Joegoslavische leger Serviërs actief steunen. Het presidium -de collectieve staatsleiding van Joegoslavië- dient onmiddellijk een einde te maken aan dit onwettig optreden van strijdkrachten onder zijn commando".

Dringend beroep

De EG doet verder een dringend beroep op Servië om in te stemmen met de uitbreiding van de waarnemersmissie tot Kroatië.

Het internationaal optreden dat de EG voor ogen staat als haar voorstellen niet voor zondag 1 september zijn aanvaard, behelst het beleggen van een bijeenkomst waarvoor zullen worden uitgenodigd de presidenten van de Joegoslavische deelrepublieken en de vertegenwoordigers in het presidium van die republieken die de EG-voorstellen hebben aanvaard. Ook de federale premier. Ante Markovic, en de federale minister van buitenlandse zaken, Budimir Loncar, zijn welkom.

De arbitrage omvat het voorleggen van geschillen aan een commissie van vijf, van wie twee worden aangewezen door het Joegoslavische presidium en drie door de EG. Als de Joegoslaven er niet uitkomen, zullen hun twee vertegenwoordigers door de drie EG-leden worden aangewezen.

Minister Van den Broek waarschuwde de partijen voor een burgeroorlog als zij deze voorstellen -die duidelijk uit de Frans-Duitse koker komen- niet „ter harte nemen".

Zorgen

De Verenigde Staten hebben gisteren aangedrongen op een onvoorwaardelijk bestand in Kroatië.

„Wij dringen er bij alle partijen op aan onmiddellijk een onvoorwaardelijk bestand in acht te nemen", zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington. „De VS maken zich steeds meer zorgen om het aanhoudende geweld in Kroatië, dat zich tot een niveau ontwikkeld heeft, waarop Servische guerrillastrijders en eenheden van het Joegoslavische leger grotere stedelijke centra in het oosten van Kroatië aanvallen", aldus Richard Boucher.

Hij wees er op dat de Verenigde Staten, de Europese Gemeenschap en de leden van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) klaar staan om de geschillen in Joegoslavië te helpen verzoenen „door middel van een proces van vreedzame dialoog".

Napalm

De inwoners van Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, zijn op het ergste voorbereid. Ze rekenen binnen 48 uur op een aanval door het federale leger en Servische guerrillastrijders. Langs de invalswegen van Zagreb zijn tankversperringen aangelegd. Om de 300 meter controleren de politie en leden van de Nationale Garde auto's.

Op de afdeling intensive care van het ziekenhuis van Zagreb liggen leden van Kroatische milities die niet geloven dat het federale leger alleen gebruik maakt van oude Sowjet-geweren, zoals Belgrado bij herhaling verklaard heeft. Een jonge man heeft ernstige brandwonden, die volgens een dokter het gevolg zijn van napalm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.