kundric. Hij deed deze uitspraak gisteren tegenover het [oegoslavische persbureau Tanjug."> kundric. Hij deed deze uitspraak gisteren tegenover het [oegoslavische persbureau Tanjug."> kundric. Hij deed deze uitspraak gisteren tegenover het [oegoslavische persbureau Tanjug.">
+ Meer informatie

Servië wijst ultimatum van EG van de hand

Niet akkoord met blauwdruk voor toekomst

3 minuten leestijd

BELGRADO ^DPA) - Servië heeft het ultimatum van Ie Europese Gemeenschap afgewezen. Daarin wordt gesteld lat alle partijen voor dinsdag 5 november publiekelijk moeen hebben ingestemd met de EG-blauwdruk voor een toekomstig Joegoslavië. Het ultimatum is „een schending van Ie internationale rechtsgang", aldus de secretaris-generaal ^an de regerende socialistische partij van Servië, Peter >kundric. Hij deed deze uitspraak gisteren tegenover het [oegoslavische persbureau Tanjug.

Volgens Skundric wordt met het )lan van de EG om van Joegoslavië en losse federatie van zes soevereine )f onafhankelijke republieken te malen het recht op zelfbeschikking voor Ie Serviërs genegeerd. De EG gaat lit van de bestaande binnengrenzen n stelt dat sancties zullen worden geroffen tegen partijen die niet instemnen met de blauwdruk. In plaats van het voorstel van de IG ziet Skundric veel meer in een est-Joegoslavië, dat door de Serviërs ;edomineerd wordt. „Als men vrede vil, moet men rekening houden met Ie wensen van de Serviërs", zei hij. .Ultimata lossen de gecompliceerde •.westie niet op en zijn ondemocraisch".

Het Joegoslavische leger heeft een onvooi zeeschepen toestemming ge,even om hulpgoederen naar Dubronik te brengen. Op een van de scheien zou ook de Joegoslavische presilent Stipe Mesic zijn. Het leger wil Ie identiteit van alle passagiers en de ladingen van de schepen controleren, aldus een hoge legerfunctionaris.

Bij nieuwe bombardementen en andere gevechtshandelingen in het oosten van Kroatië zijn gisteren verscheidene mensen gedood.

Inspet ectie van schade

Hoge diplomaten uit de Verenigde Staten en Europa brachten gisteren een bezoek aan de oude havenstad Dubrovnik en inspecteerden de schade die aan de middeleeuwse muren van de stad is toegebracht. Zij betuigden hun steun aan de 50.000 inwoners van de belegerde stad, die sinds het begin van de vijandelijkheden op 1 oktober zonder elektriciteit en met zeer weinig drinkwater zitten.

„Van de kant van de Verenigde Staten bestaat er enorme bezorgdheid over de situatie in Dubrovnik, met betrekking tot zijn cultuur en zijn inwoners", aldus de tweede man van de Amerikaanse ambassade, Robert Rakmales. „Wij kwamen hier om de situatie te bekijken en te benadrukken dat iedere bedreiging van het kunstzinnige, beschaafde karakter van de stad, alsmede van zijn bevolking, onverdraaglijk zou zijn", aldus de Italiaanse ambassadeur Sergio Vento.

Generaal Andrija Raseta, plaatsvervangend-bevelhebber van het vijfde militaire district, zei gisteren dat het onmogelijk is dat een nieuw konvooi met hulpgoederen naar Vukovar gaat. Het federale leger had namelijk een groot land- en luchtoffensief aangekondigd tegen de al twee maanden belegerde stad, 150 kilometer ten westen van Belgrado. Vukovar en het nabijgelegen Djakovo werden gisteren dan ook gebombardeerd door gevechtsvliegtuigen van het Joegoslavische leger, aldus de Kroatische radio.

Hongaren paraat

De Hongaarse luchtmacht bracht gisteren zijn vliegtuigen in staat van paraatheid, nadat afgelopen zondag een Hongaars dorp door federale Joegoslavische gevechtsvliegtuigen was gebombardeerd.

Volgens het persbureau Tanjug had Hongarije een officieel protest ingediend bij de Joegoslavische ambassade in Boedapest. De Hongaren zeiden dat het dorp Barcs aan de Hongaars-Joegoslavische grens zondag werd geraakt door een clusterbom. Hierbij zou aanzienlijke schade zijn aangericht. De Joegoslavische luchtmacht ontkende elke betrokkenheid bij het incident. DUBROVNIK van het Rode Kruis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.