+ Meer informatie

Kampeerbeleid van Domburg wankelt

Gemeente verleent ten onrechte vrijstellingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kampeerbeleid van de Walcherse gemeente Domburg wankelt. Waarschijnlijk laat de bouwverordening niet toe dat er aan boeren vrijstelling wordt verleend voor extra kampeermogelijkheden. Momenteel wordt er in het hoogseizoen druk gebruik gemaakt van de vermeende vrijstellingsbevoegdheid.

Voor de Raad van State werd gisteren duidelijk dat Domburg in zijn kampeerbeleid geen rekening heeft gehouden met het bestemmingsplan Buitengebied. Omdat dit plan geen zogenoemde gebruiksbepalingen kent, moet worden teruggevallen op de bouwverordening. En die staat, behoudens de gebruikelijke vijf tenten of caravans, geen kamperen bij de boer toe.

Deze voor de gemeente verrassende gang van zaken kwam naar voren tijdens de behandeling van de „kwestie Wattel". Wattel, in 1987 afgetreden als wethouder van de gemeente Domburg, ligt al jaren overhoop met het gemeentebestuur. Sinds 1981 exploiteert hij een mini-camping bij zijn boerderij. Maximaal achttien tenten, caravans of kampeerauto's waren er toegestaan, totdat in 1987 de nieuwe Kampeerverordening van kracht werd. Sinds die tijd heeft Wattel geprobeerd via vrijstellingen voor groepskamperen en voor extra staanplaatsen in het hoogseizoen toch de achttien eenheden vol te maken. Gedeeltelijk tevergeefs, want B en W hebben zich steeds op het standpunt gesteld dat het groepskamperen strijdig was met het beleid van het gemeentebestuur.

Ontruimen

Mr. S. L. Schram, die optrad namens Wattel, meende dat er in Domburg juist te weinig kampeerruimte is. Het groepskamperen betekent in de praktijk dat er door individuele leden van een aantal verenigingen wordt gekampeerd. „Het maakt niets uit". Ook maakte Schram bezwaar tegen het ontruimen van Wattels camping in 1988. Wattel had toen twee dagen de tijd gekregen om zijn gasten, die overal vandaan komen, hun eigendommen te laten verwijderen.

De raadsman van de gemeente Domburg, drs. G. M. de Schipper, sprak van, „hardnekkig illigaal gedrag van Wattel". „Alleen al in 1989 leidde dat tot zeven verbalen", aldus De Schipper, die de afgelopen weken eenmaal 23 en een andere keer 28 tenten en caravans bij Wattels boerderij had geteld. Op verschillende vragen van de staatsraden over het overhaaste optreden, het gebruik van de vrijstellingsmogelijkheid en het ongebruikt laten van de bouwverordening kon hij evenwel geen antwoord geven. De uitspraak is op 23 juli.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.